Jiří Stránský: Povídačky pro moje slunce

2. červen 2019

Ve středu 29. května zemřel spisovatel, skaut a politický vězeň Jiří Stránský. Bylo mu 87 let. Poslechněte si pohádky, které psal pro svou dceru, když byl v 70. letech zavřený ve vězení.

„Až tady nebudu, nikdy žádné mé zákazy nenajdou.“ Za Jiřím Stránským

Jiří Stránský

Ve středu 29. května 2019 zemřel Jiří Stránský. Bylo mu 87 let. Připomeňte si vypravěče, který odmítal označení spisovatel, v rozhovoru na Dvojce z května 2015.

Když bylo Klárce osm let, zavřeli jejího tatínka do vězení. Klárce se moc stýskalo, a tak dostávala poštou od svého tatínka na povzbuzení každý týden jednu povídačku. O strašidýlku Gogovi, o skřítcích Rufiřících, o ušáku Albertovi, o labuti Hedvice, a další a další. Tyhle pohádky pak vyšly v knížce Povídačky pro moje slunce, aby si je mohli přečíst i další děti a abychom je mohli i my číst vám.

Čte: Petr Forman
Připravil: Dominik Mačas
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 11. 4. 2016

Dvojka ve čtvrtek 30. května 2019 od 18:00 mimořádně odvysílá reprízu pořadu Stříbrný vítr s Jiřím Stránským a od 20:00 spisovatelovu povídku Tichá pošta.

O strašidýlku Gogovi

Pohádka o jedné holčičce, která si moc přála mít své vlastní strašidlo.

O Béce

Béca je ovce, a ne jen tak ledajaká. Je to totiž ovce hlídací. Že jste ještě o takové nikdy neslyšeli? Tak to si počkejte na pohádku Jiřího Stránského.

O ušáku Albertovi

Není ušák jako ušák. Některý má za ušima, umí pěkně pelášit a ze všeho nejradši má mrkev - ano, je to zajíc. A pak je také třeba ušák, který se jmenuje Albert, a není to žádný zajíc, ale staré křeslo a dají se s ním zažít samé báječné věci.

O labuti Hedvice

Pohádka o holčičce Bětušce a její velké kamarádce labuti Hedvice. 

O Rufiřících

Milé děti, dneska se pěkně podivíte. Už jste někdy slyšeli o Rufiřících? Aby taky jo! On je totiž málokdo viděl. Podívejte se ale u vás doma pod kobercem a taky za dveřmi. Možná, že je tam objevíte. 

O veverce Emilce

Když půjdete teď na jaře parkem, zkuste schválně potichu zavolat: Emilkó!!!! Je klidně možné, že k vám přiběhne malá, docela ochočená veverka. Nevěříte? Tak si poslechněte pohádku.

O Samovi a píšťalce

Malé slůně Sam, které žije v zoologické zahradě, má moc rádo písničky a ze všeho nejradši by se naučilo hrát na píšťalku. Ale jde to vůbec dohromady - sloní chobot a malá flétna?

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.