Jiří Janků má dnes doma 250 "milenek"

13. červenec 2010

"Každý jsme nějakým způsobem praštěný. Já sbíráním kytar,“ říká Jiří Janků, restaurátor a sběratel kytar, který byl hostem dnešního (úterý 13.7.) Setkání Hosta do domu a Zuzany Burešové.








Sběratelská vášeň Jiřího Janků sahá až do roku 1959, kdy mu bylo necelých 10 let a začal hrát na svou první akustickou kytaru. Od té doby provázejí celý jeho život kytary, a to doslova.
První elektrofonickou kytaru dostal od svého otce. V době totality a nedostatku chyběl kytaře snímač … bral tak rodičům z gramofonu přenosku, kterou lepil pod struny a přes rádio si mohl poprvé poslechnout zesílené tóny kytary. Jak doba pokročila, postupně přesedlal na Neoton, který se tenkrát vyráběl v Hradci Králové.
"Svou sbírku jsem začal koupí několika málo kusů za totality. Největší žně mi nastaly po sametové revoluci, kdy se začaly dovážet hudební nástroje z celé Evropy. Tím velmi významně poklesl zájem o kytary domácí produkce. Každý se té své rád zbavil." Za pár korun se mu podařilo získat celé série. Kytary musel nejprve opravit nebo z několika nefunkčních exempálářů složit jeden, plně funkční.
V současnosti má ve své domácí sbírce 250 "milenek," jak o nich s úsměvem hovoří rodina Jiřího Janků. Každá je svou historií naprostým unikátem. Např. na Resonet Granzioso hrály takové osobnosti jako byl George Harrsion z Beatles nebo Eric Clapton.
V té době patřily Československé hudební nástroje k největším továrnám na světě. Není tak divu, že se jednotlivé kytary staly majetkem řady evropských muzikantů východního bloku.
Jeho snem je vybudování muzea kytar v Hradci Králové, kde dosud žije. Zatím je to jen sen… Pořádá také, od roku 2007, divácky úspěčnou putovní výstavu nazvanou "Česká kytara", a to ve městech, kde se elektrické kytary dříve vyráběly. Pravidelnými hosty výstav jsou pak pamětníci a tzv. vývojáři, kteří se u zrodu jednotlivých sérií podíleli.
Více si už poslechněte sami …

Jiří Janků a Zuzana Burešová






Elektrická kytara má kořeny v Blatné
Jedním ze symbolů svobody 20. století je elektrická kytara. Málokdo ví, že tvůrcem jejího předchůdce, prvního elektrifikovaného piana na celém světě, byl Ladislav Kořán. Sportovec a přítel Emila Zátopka oslaví 23. listopadu 2009 pětaosmdesát let. Ladislav Kořán svou novinku vyvinul se svými spolupracovníky v jihočeské Blatné, a stál tak u zrodu i elektrické kytary, na kterou hráli George Harrison, Eric Clapton či Jimmy Page. A jak se komunistický režim objeviteli elektromagnetického snímání odvděčil? Zavřel ho na osmnáct let do vězení za průmyslovou špionáž a velezradu!
Přesně před padesáti lety, v pátek 20. listopadu 1959, si šel šestnáctiletý George Harrison v doprovodu Paula McCartneyho koupit v Liverpoolu elektrickou kytaru. Nejprve přemýšlel o Stratocasteru. Brzy si ale všiml zajímavého a levného nástroje Futurama.
„Paul zapojil Futuramu do zesilovače, ale nevyšel ani tón, tak otočil hlasitostí doprava. Kytara měla tři přepínače. Jeden zmáčkl a skrz zesilovače se ozvala všemohoucí rána a ostatní kytary popadaly na zem,“ vzpomněl později legendární Brouk.
Harrison si nakonec kytaru značky Futurama koupil. Netušil, že si domů odnesl nástroj, který se v originále jmenoval Resonet Grazioso a pocházel z jihočeského městečka Blatná. Ve světě totiž českou kytaru prodávala firma Selmer pod obchodním názvem Futurama.
„Firma v Blatné patřila slavnému československému atletu Ladislavu Kořánovi, který v podniku zaměstnal i svého švagra Vladimíra Vlčka. V roce 1948 koupil Kořán od brněnského inženýra Ferdinanda Machálka patent na elektromagnetické snímání zvuku. Snímač pak připojil k malému pianu,“ přiblížil Jiří Janků, majitel největší sbírky českých kytar z Hradce Králové.
Kořánovi se spolu s konstruktérem Vlčkem podařilo nástroj zcela elektrifikovat. Díky nim se tak v roce 1949 objevilo vůbec první funkční elektrické piano na celém světě. Jmenovalo se Resonet 506.
více zde ...www.blog.cz

Logo





Nestihli jste pondělní (12.7.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Eleny Horálková: Kdo zpívá falešně, nemůže se vymlouvat na hlasivky








Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Logo
autor: Jan Profous
Spustit audio