Jiří Hošek: Zvolením von der Leyenové pokračuje německo-francouzský tandem v EU

17. červenec 2019

Novou předsedkyní Evropské komise byla většinou devíti hlasů zvolena německá ministryně Ursula von der Leyenová. Jaká bude Evropská unie pod jejím vedením?

Když vidíte kompetence předsedy Evropské komise a srovnáte, co dokázali ti bývalí, nemůžete od paní von der Leyenové očekávat, že by začala vlastnoručně otáčet kormidlem Evropy,“ shrnuje v pořadu Jak to vidí šéfkomentátor internetové televize Seznam Jiří Hošek.

Hořký „úspěch“ Visegrádu

Šedesátiletou von der Leyenovou od začátku podporoval francouzský prezident Macron. Jejím zvolením jaksi pokračuje německo-francouzský unijní tandem. Raduje se z něj ale i Itálie a země Visegrádu, které se obávaly zvolení Franse Timmermanse.

Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise

Toho totiž považují za překážku v prosazování zájmů zemí střední Evropy. Timmermans ale obsadil post místopředsedy Evropské komise. Jeho vliv bude i tak významný. Podle Hoška se za poražené považují teď právě středoevropské státy.

Německo je lídr zelené politiky

Asi nejkonkrétnější návrhy přednesla nová předsedkyně Evropské komise v oblasti klimatické politiky. Agenda životního prostředí tak začíná hrát v politice čím dál větší roli. Von der Leyenová ekologii vytáhla i proto, aby si zajistila zvolení napříč spektrem.

„To je ale vlastně sekundární. Protože na prvním místě by nám mělo záležet na tom, co se se Zemí reálně děje, a až na druhém místě za tím vidět ekologickou politiku.“ Německu teď podle Hoška ale skutečně záleží na plnění cílů, o kterých mluvila von der Leyenová. Jejich uskutečnění bude velmi náročné.

Další témata rozhovoru: kontroverzní výroky Donalda Trumpa na adresu amerických kongresmanek; brexit; přestup brazilského fotbalisty Neymara z pařížského klubu zpět do Barcelony.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.