„Její úspěch byl podvod.“ Příběhy slavných: Marilyn Monroe

25. listopad 2016

Imaginární rozhovor Marilyn s bývalým milencem těsně před smrtí. Účinkují Zuzana Kajnarová a Jaroslav Plesl.

„Byl to zázrak. Norma Jean vypadala jako anděl. Chvíli jsem tomu nemohl uvěřit. Sexy anděl na zemi. Seslaný přímo mně,“ popisuje ve svých pamětech fotograf André de Dienes první setkání s 19letou Marilyn. Tehdy se ještě jmenovala Norma Jean Baker Doughertyová. Bylo to v roce 1945.

Jeho snímek, jak stojí bosá na okraji výpadovky z Hollywoodu, pak rámoval obálku časopisu The Family Circle (Rodinný kruh). Paradoxně pro ni tenhle úspěch znamenal narušení rodinného kruhu. Tehdy vdaná Norma Jean totiž manželovi oznámila, že se chce rozvést a s de Dienesem vyrazila na cestu po USA.

A zrodila se Merilyn

Stali se milenci. Mohl si s ní dělat, co chtěl. Byla to nezkušená začínající modelka. De Dienesovy akty a pin-up fotky ji proslavily a byly jedním ze stupínků na její cestě za hereckou slávou... Když se setkali znovu v roce 1946, byla to už Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe

To jméno vymyslel hledač talentů ze studia 20th Century Fox, ale ono „Monroe“ bylo příjmení její matky. Matky, která ji nechtěla (babička se dokonce malou Marilyn pokusila udusit) a nechala ji dětství prožít v několika pěstounských rodinách nebo i rok v sirotčinci.

Plastika nosu a čelisti

De Dienes ji znovu fotil až v roce 1952 v hotelu Bel Air. Mezitím se Marilyn podařilo ocitnout se na dlažbě, živit se prostitucí, projít vztahem se ženatým manažerem hereckých talentů Johnym Hydem (který jí zaplatil plastiku nosu a čelisti), zase se do Hollywoodu vrátit a začít si s baseballovou legendou Joem DiMaggiem.

Toho si později i vzala a stali se nejslavnějším párem Ameriky. Joe ale její úspěch a chování snášel čím dál hůř. Třeba v roce 1953 ve dvě ráno telefonem vytáhla svého bývalého milence de Dienese z hotelového pokoje, aby ji nafotil v tmavé ulici ozářenou světly aut s očima široce otevřenýma.

Poslední setkání

Naposledy se s ní de Dienes setkal v červnu 1961. To už byla s DiMaggiem rozvedená, stejně jako s Arthurem Millerem (jejich společné dítě potratila), a šuškalo se o její závislosti na alkoholu, prášcích i mužích (včetně prezidenta Kennedyho). O jejich posledním shledání de Dienes řekl:

„Její úspěch byl podvod, její naděje zmařeny... Další den mi před dveřmi nechala kytici: výběr z jejích nejnovějších fotografií. Zářící naprosto zavádějícími úsměvy. A já trochu tušil, že to bylo naše poslední sbohem.“

Logo


Účinkují: Jaroslav Plesl a Zuzana Kajnarová
Napsal: Jiří Houdek
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Marilyn Monroe našli mrtvou 5. srpna 1962 ráno. Zemřela na předávkování léky, které jí podle předpisu podala ošetřovatelka. Vražda, sebevražda, nesprávné dávkování? Kdo ví... Rozhlasové zpracování osudu Marilyn si pohrává s myšlenkou jejího setkání s de Dienesem jen 24 hodin před smrtí.

autoři: lup , Jiří Houdek
Spustit audio