Její kresba je na náhrobku Mekyho Žbirky. „Je to pro mě obrovská čest,“ přiznává výtvarnice Míla Fürstová

2. leden 2024

Vytvořila přebal desky britské kapely Coldplay a její práce vlastní třeba zpěvák Elton John. A ráda vzpomíná na setkání s Mekym Žbirkou. Co letos našla pod vánočním stromečkem? Kde všude jsou k vidění její díla? Má pocit, že skrze Máchu povyrostla? Jak využívá členy rodiny pro svoji práci? Používá staré techniky? Jaká byla práce na Erbenově Kytici, Máchově Máji a Babičce od Boženy Němcové?

„Meky Žbirka byl výjimečný člověk a já na něj mám ty nejkrásnější vzpomínky,“ vypráví autorka přebalu jeho desky s názvem Double Album. „Jeho žena Katka použila moje dílo i na jeho pomník na pražských Olšanských hřbitovech. Je pro mě obrovská čest, že Mekyho nadále takto provázím,“ říká Míla Fürstová.

„Meky pro mě byl vždycky idol a jsem ráda, že jsem měla tu čest s ním pracovat. Když za mnou poprvé přišel, omdlívala jsem úžasem. Mám britského manžela, takže já i Meky jsme rozuměli tomu, jak stát jednou nohou v jedné zemi a tou druhou v jiné,“ uzavírá výtvarnice v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.