Jediným mužem v jejím životě byl její bratr... Příběhy slavných: Marie Rosůlková

Hrají Viktor Preiss a Nina Divíšková. 5 samostatných audií uvnitř článku.

Narodila se ještě za Rakouska-Uherska. Když vzniklo Československo, bylo jí 17 let. Od malička prý chtěla být herečka. A tak ještě jako bankovní úřednice každé pondělí místo do plzeňské banky směřovala na hodiny herectví. Nakonec sebrala odvahu a požádala o angažmá v plzeňské činohře. Vzali ji.

Celý život bez přátel

Prošla pak divadly v Českých Budějovicích, Brně a nakonec i v Praze. Divadelní kolegové pro ni byli kamarádi. Za přátele je nepovažovala. Vycházelo to z její uzavřené povahy. Ani její maminka vše nevěděla, a to byla její největší důvěrnicí.

Jediný muž života

Taky se vdala. Ale jen na krátko. Za herce a režiséra Jarmila Šrdlanta. Děti nikdy neměla, ani po nich netoužila. Jediným mužem života Marie Rosůlkové tak byl bratr Jan, který se po rozpadu svého manželství stal farářem.


Účinkují: Viktor Preiss a Nina Divíšková
Napsal: Radek Brož
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

Epizodka u komunistů

Když do divadla přišli po válce komunisti, dala se k nim taky. Po prověrkách v 50. letech už ale chtěla „ven“. Pustili jí se zdůvodněním, že „není marxistka, ale založení idealistického“. V Divadle na Vinohradech pak prožila svá nejkrásnější léta. Po 72. narozeninách s ní najednou už dál nepočítali.

Poprvé si o nějakou roli řekla v 75

Odešla do důchodu, ale nevzdala to. V 75 si přečetla Higginsovu hru Harold a Maude a o divadelní uvedení si řekla sama. S Viktorem Preissem pak hru hráli ještě několik dalších let. Vždy se řídila heslem: „Nenatahuj se po něčem, na co nedosáhneš, ale velmi pečlivě otrhej to, co je na dosah.“

Sláva je jako kouř

Každou nabízenou roli přijímala, jako by ji diváci neznali. Odmítala žít jen z podstaty svého jména, slavné herečky. Taky říkala: „Sláva je jako kouř. Někdy čadí, jindy není vidět.“ Marie Rosůlková zemřela v 92 letech.

autoři: lup , Radek Brož
Spustit audio