„Je to neuvěřitelný rituál. Každý fotograf je v sedmém nebi.“ Michael Fokt na romské pouti v Provence

10. srpen 2016

Až 30 000 Romů prochází městečkem s 2500 lidmi a pak se vrhají do vln Středozemního moře. To vše kvůli tajmné černé Sáře.

Na velkolepé pouti v městečku Saintes-Maries-de-la-Mer se každý rok 24. května sejde nejméně 30 000 Romů z celého světa. „Je to neuvěřitelný rituál, při kterém je určitě každý fotograf v sedmém nebi,“ říká fotograf a biolog Michael Fokt.

Romové v tradičních kostýmech vynášejí sošku svaté Sáry k moři. Procesí se prodírá uličkami dřívější rybářské vesničky s 2500 obyvateli. Na pobřeží se se soškou vrhají do Středozemního moře a nesou si s sebou i tajná přání, která jim má světice splnit.


Otazníky kolem černé Sáry
Svatá Sára je sama o sobě zahalena tajemstvím. Rozporuplná je i pro katolickou církev, která ji stále neuznala. Podle jedné z legend by měla být dcerou Marie Magdalény a Ježíše.

Další unikát: camargský bílý kůň

Romy v procesí doprovází další unikát, camargský bílý kůň. Pochází přímo z místních bažin, je to snad až pravěké plemeno. Koně tam žijí polodivoce. Po pátém roce se jim mění barva z černé na bílou.

„Na to, že žijí docela volně, jsou opravdu důvěřiví až majestátní. Byli jsme se na ně podívat, a když se najednou, z několikametrových křovin, vynořil obrovský bílý kůň, byl to nádherný zážitek,“ vzpomíná fotograf. O camargském býku nebo (i)legalitě a kouzlu absintu si poslechněte ze záznamu.

Romská pouť, slavnost vynášení svaté černé Sáry (Saintes-Maries-de-la-Mer)
autoři: lup , zis
Spustit audio