Je lepší radovat se z květu růže, než strkat její kořen pod mikroskop, řekl Oscar Wilde. Omeletky Haliny Pawlowské

30. duben 2022

V Omeletkách budeme pátrat po kořenech. Objevila jsem knihu Děti píší Bohu. Jeden chlapeček napsal: "Já jsem Čech. A ty?!" Nevím, jak odpověděl Bůh, ale většina populace by nenašla úplně snadno odpověď. V Omeletkách uslyšíte povídku Ireny Chaloupkové Můj dům, můj hrad. Povídku přidá i Halina Pawlowská. Jmenuje se Genetický útok v rodinném kruhu. A prozradí recept, na dušené ředkvičky.

Moje maminka je Češka, která se narodila se zvučným německým jménem Herrová. Můj tatínek byl hrdý Ukrajinec, ale z Vasila se pod tlakem života stal zvučný český Ladislav. Tatínek byl Hucul, to neznamená, že by byl kůň, ale narodil se v karpatských horách statnému majiteli pily a dívce ze Lvova, která patřila k nižší polské šlechtě.

Tata Vietnam, ptali se v tržnici mé dcery

Dcera má trochu šikmé, hodně tmavé oči, a když nakupovala v asijské zelenině, prodavač se k ní spiklenecky naklonil a zeptal se: „Tata Vietnam?" Natálka zavrtěla hlavou. „Tak mama Vietnam?" navrhl prodavač. „Ne," odmítla Natálka. Prodavač se na ni upřeně zahleděl a vyrazil ze sebe zoufale: „Tak KDO Vietnam?"

Musím zmínit svého bratrance, je to etnograf. Nedávno byl na Sibiři a šíleně se tam zamiloval do jedné domorodé krasavice, a jen tak mimochodem se zeptal, jestli bych pro ni v Praze neměla nějaké zaměstnání. Zatvářila jsem se dost pochybovačně a zeptala jsem se, co umí. Můj bratranec, zapřemýšlel: „No… dojit soby."

Víte, kdo byla vaše praprapra...babička?

Údajně všichni lidé pocházejí z Afriky. První partnerská dvojice tam měla zanechat 10 synů a 18 dcer a my všichni jsme jejich potomci. A jeden genetik z Oxfordu zase tvrdí, že pramáti Eva měla 7 dcer. Pojmenovala je Velda, Helena, Ursula, Katrine, Tara, Xenia a Jasmines a když oxfordskému vědci pošlete asi 7 tisíc a kousek své DNA, tak vám zjistí, která z nich byla vaše prapraprapra... babička.

Vlastně nevím, zda je nutné zkoumat svůj původ, líbí se mi, co jednou řekl Oscar Wilde: Je lepší radovat se z květu růže, než strkat její kořen pod mikroskop.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související