Ephraim Kishon: Byl to skřivan. Komediální truchlohra o Romeovi a Julii po dvaceti letech

26. červen 2022

Co by se stalo, kdyby se Julie během osudové scény v hrobce probudila o chvíli dříve, a Romeo tudíž nevypil jed? Stali by se z věčných milenců běžní manželé? Pro svou snad nejúspěšnější divadelní komedii si Ephraim Kishon vypůjčil od Shakespeara nejslavnější milenecký pár a této zkoušce ho vystavil... V rolích poněkud omšelých protagonistů uslyšíte Janu Strykovou a Jana Vondráčka. Williama Shakespeara si zahrál Viktor Preiss.

Osoby a obsazení: Jan Vondráček (Romeo Montek, učitel tance), Jana Stryková (Julie Monteková - Kapuletová), Jiří Lábus (františkánský bratr Vavřinec), Tereza Císařová (Lukrecie, dcera Julie a Romea), Taťjana Medvecká (chůva) a Viktor Preiss (zesnulý básník William Shakespeare)
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Alex Koenigsmark
Zvuk: Milan Křivohlavý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 26. 6. 2022

S Romeem a Julií se u Kishona setkáte po pěkné řádce let. A život je nešetřil. Mají už dospívající dceru, která jim dává pořádně zabrat. Romeo se ne příliš úspěšně živí jako učitel tance. Role ženy v domácnosti Julii nesvědčí. A oba marně vyhlížejí dědictví po paní Kapuletové.

Nepomáhají rady od stařičké chůvy ani duchovní útěcha od již trochu senilního otce Vavřince. Navíc se jim do života neustále motá autor rozhořčený jejich emancipací. Sám velký William Shakespeare.

Viktor Preiss

O autorovi

Ephraim Kishon se narodil pod jménem Ferenc Hoffmann v Budapešti v roce 1924. Během druhé světové války byl kvůli židovskému původu internován v táborech nucených prací. Zachránil se útěkem z transportu do koncentračního tábora Sobibor.

Po válce se vrátil do Budapešti, kde studoval dějiny umění a začal také psát divadelní komedie. Roku 1949 emigroval do Izraele. Řadu let ale souběžně žil a tvořil ve Švýcarsku. Největšího úspěchu se jeho knihy dočkaly paradoxně v německy mluvících zemích.

Izraelský spisovatel Ephraim Kishon se svými filmovými cenami

V češtině vyšly téměř dvě desítky jeho titulů (Můj nejmilejší pokrm je jídlo, Nebylo se čemu smát, Liška v kurníku, Nejlepší cestovní povídky). Napsal řadu jednoaktovek a rozhlasových her a také devět divadelních her. Tři z nich (Oddací list a Zaplať pánbůh aneb Paternitní proces a Byl to skřivan) se hrály i u nás. Posledně jmenovaná komedie u nás měla premiéru v květnu 1991 v Divadle na Vinohradech.

Ephraim Kishon byl úspěšný i na filmovém poli. Napsal, produkoval a režíroval sedm filmů, za které třikrát obdržel cenu filmové kritiky Zlatý glóbus a dvakrát byl nominován na „scara.

Hrdinou jednoho filmu, a to rovnou animovaného, se i sám stal. Ve svých 70 letech pozval ke spolupráci novináře Jarona Londona, aby mu pomohl zmapovat jeho život. Film přivádí tohoto izraelského satirika zpět k životu pomocí animace a předkládá divákům poutavý rozhovor.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související