Je Hitler lepší marketingová značka než Coca-cola? A proč u nás ctíme hrdiny i velezrádce? Netradiční pohled historika Uhlíře

3. květen 2017

Jan Boris Uhlíř napsal životopis kata českého národa Karla Hermanna Franka. A zamýšlí se nad tím, jak se události druhé světové války stále odrážejí v našich životech.

„Není týden, aby na někde neběžel dokument o třetí říši nebo Adolfu Hitlerovi. Lidé jsou fascinovaní tím, co se tomu režimu za 12 let oficiální existence podařilo v Evropě změnit. On totiž změnil běh dějin,“ ujišťuje Jan Boris Uhlíř.

„Setkal jsem se dokonce s názorem jednoho neonacisty, že Adolf Hitler je lepší marketingovou značkou než Coca-cola.“ Současné Německo se podle Uhlíře ale snažilo odčiňovat hříchy třetí říše a už se nemá za co stydět. „Nemusí proto být hyperliberální vůči uprchlíkům. Mělo by se chovat poněkud sebevědoměji.“

Když padouch i hrdina leží vedle sebe

Během mapování válečného a poválečného dění u nás dospěl Uhlíř k překvapivému poznání. „Jsme asi jedinou zemí na světě, jejíž vrcholní hrdinové a velezrádci spočívají na jednom a tomtéž místě.“ Naráží na hřbitov v pražských Ďáblicích, kde gestapo pohřbívalo lidi z odboje.

„Leží tam třeba parašutisté z Resslovy ulice, ale taky apoštol národní zrady Emanuel Moravec, K. H. Frank, Kurt Daluege...“ vypočítává. „Kdyby vrcholní představitelé našeho státu měli smysl pro historii, mohli by oddělit zrno od plev. Byl by to první krok, kterým by mohli vstoupit do dějin.“

Milost pro K. H. Franka

Logo

Uhlíř se podrobněji ve své knize věnoval osudu K. H. Franka. Nacistický zločinec se ráno 9. května 1945 pokusil uprchnout i s rodinou z Prahy. Vydal se ke spojeneckým liniím, ale v Rokycanech ho zadrželi. První den na Pankráci byl K. H. Frank svázaný řetězem jako pes. Propadl depresi a dokonce napsal žádost o milost.

„Rád by prý dožil v ústraní... Je otázkou, jestli tomu sám věřil. Pak se vzmužil a do posledního okamžiku se choval důstojně.“ Jeho advokát ex offo Kamil Resler se choval jako profesionál, i když ten případ nechtěl. „Ale těžko se mu hledala slova obhajoby. Že Frank dostane trest smrti, bylo od počátku jasné.“ Dokázal ale třeba to, že Frank nešel na popravu se svázanýma rukama.

Jan Boris Uhlíř
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio