Jazyk československý. Takový jazyk neexistoval

Jazyk československý se stal jazykem státním a to díky vydání jazykového nařízení. Šlo o prováděcí předpis k ústavnímu jazykovému zákonu z roku 1920.

Nařízení vyšlo 3. února o šest let později. A přineslo dva problémy: Státní a oficiální jazyk byl v právním řádu neznámý pojem a československý jazyk neexistoval. Udržovat tuto právní fikci dalo zákonodárci i do budoucna dost práce, nehledě na to, že se to stejně nedařilo důsledně.

Československo byl mnohonárodnostní stát

Další problémy pramenily z faktu, že prvorepublikové Československo byl mnohonárodnostní stát, zahrnující vedle Čechů a Slováků také Rusíny, Maďary, Poláky, Židy a hlavně tři miliony Němců. Ti všichni sice mohli v okresech, kde tvořili alespoň 20 % obyvatelstva, používat ve styku s úřady svůj jazyk, v takových však nežili všichni.

Nikoli nevýznamná část obyvatel tak byla reálně zbavena jazykových práv. Po poválečném odstoupení Podkarpatské Rusi a odsunu sudetských Němců ztratil jazykový zákon relevanci a v roce 1948 jeho platnost skončila.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Petr Kukal
Spustit audio

Související