Jaroslav Vrchlický: Drahomíra. Sonda do duše matky, které je odpírána péče o syny

30. březen 2024

Po smrti manžela Vratislava se kněžna Drahomíra dostala do vážného sporu s tchyní Ludmilou. Ta vychovávala Drahomířiny syny Václava a Boleslava. Vrchlický vnímá tento rozkol nejen jako svár o politický vliv, moc či náboženství, ale také jako boj lidský. O roli matky a babičky.

Drahomíra je první z dramatické trilogie Jaroslava Vrchlického. Volně na ni navazují hry Bratři a Knížata. Všechna tato tři dramata byla napsána pro Národní divadlo. Rozhlasová hra vznikla o sto let později.

Osoby a obsazení: Drahomíra (Jana Hlaváčová), Ludmila (Vlasta Fabianová), Větruš (Ota Sklenčka), Radislav (Petr Haničinec), Boleslav (Gustav Bubník), Václav (Pavel Linhart), Mstivoj (Josef Velda), Palhoj (Petr Kostka), kněz Pavel (Radovan Lukavský), žreci (Zdeněk Hodr, Jiří Němeček a Radan Rusev)
Dramaturgie: Ivan Škapa
Hudba: Jiří Smutný
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1983

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související