Janek Ledecký má radost, že jeho kniha básní má úspěch. „A bude dvojka,“ slibuje

2. červen 2022

Básně pro jeho děti Jonáše a Ester měly vyjít před 20 lety. „Četl jsem jim před spaním, ale vždycky jsem si vybíral to, co bavilo i mě. A tahle knížka mi chyběla,“ vzpomíná. Kdy a proč přestal kouřit? Je na jeho novém albu nějaká nová píseň? Koho si na natáčení přizval jako hosta? Bude mít vánoční koncerty? Kteří hudebníci jsou jeho vzory?

„Po letech jsem cítil, že tady mám dluh. Výhodou je, že Jonáš mezitím vyrostl a senzačně kreslí, takže jsme to dělali jako tandem,“ popisuje kytarista a skladatel vznik titulu Verše potrhlé, který vyšel minulý rok.

Kniha má úspěch. Na pultech se objevila minulý rok a vyšel už třetí dotisk. „Jestli ji někdo z vás nemá, tak je to hanba,“ obrací se Janek Ledecký žertem na publikum v Radiocafé Vinohradská 12. „Mám radost, že se básničky takhle prodávají. A pozor, udělám dvojku,“ slibuje.

Nové cédéčko

Syn Jonáš mu navrhl obal i na jeho zbrusu novou desku Symphonic. „Oproti ostatním hudebníkům mám tu výhodu, že mi obaly na desky dělá designér trojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké,“ usmívá se spokojeně Janek Ledecký.

„Nemůže být větší kontrast, než když s vámi hraje 70 lidí,“ popisuje hudebník proces natáčení alba. Chtěl využít celého potenciálu orchestru, takže nechal svoje známé písničky „rozmontovat na součástky“. „Myslel jsem, že je lidi mají tak pod kůží, že je bude zajímat, jak to bude jiné,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.