Šokoval jsem britskou královnu, když jsem ji políbil, přiznává Michael Kocáb

3. květen 2022

Jako poslanec Federálního shromáždění byl přizván k přijetí u britské královny Alžběty II. „V té době jsem se dostával do neuvěřitelných situací,“ přiznává Michael Kocáb v Blízkých setkáních. Jak vznikal unikátní film Symphony Bizarre? Proč odmítl roli Drákuly, kterou pro něj napsal Karel Svoboda?

„V politice jsem byl úplný nováček, když přišlo pozvání na audienci ke královně do Buckinghamského paláce. V trůnním sále bylo na každé straně 300 poslanců a mezi nimi britská šlechta. Když vešla královna, která procházela mezi hosty, věděl jsem, že ta složitá pukrlata nezvládnu,“ vypráví se smíchem hudebník.

„Když jsem zjistil, že jde ke mně, zrudl jsem jako pivoňka. Vůbec jsem nezvládl 30 cm odstup a dal jsem jí pusu na pravou i levou tvář. V celém sále se rozhostilo ticho jako v hrobě, jen ozvěna těch mlaskavých polibků letěla sálem.“

„Královna se jen usmála a zmizela. Lord Chamberlain mi poklepal na rameno a decentně kroužil kolem tématu, jak je možné, že jsem políbil královnu. Věděl jsem od Karla Schwarzenberga, že když to někdo udělá, tak se může jít propíchnout kordem. A já jsem jí rovnou políbil na obě tváře,“ uzavírá s úsměvem Michael Kocáb.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.