Celý můj život stojí na humoru, někdy i s přídechem ironie, podotýká Michael Kocáb

27. únor 2021

„Ten, který vyprovázel z Československa sovětskou armádu“. To je pouze jedna z možných přiléhavých charakteristik nepřehlédnutelné postavy naší scény politické i hudební.

Jeho otec byl farář, maminka psycholožka a v rodině se velmi dbalo o důstojnost. „Až mi to šlo na nervy. Táta neměl práci, ale poslání... Teprve když zestárnul a zbavil se jakýchsi zábran, zjistilo se, že je to velký srandista a smíšek!“

Potřeba vymezit se vůči důstojnosti prý vedla až ke vzniku Pražského výběru se stěžejním akcentem na „tatrmanství“. Než se tato slavná kapela zrodila, studoval Michael Kocáb varhany a skladbu na Pražské konzervatoři u Ilji Hurníka. „Byla to láska na první pohled! A taky upřímný vztah – jednou jsem mu řekl: ,Pane profesore, jak to, že neznáte Franka Zappu? To tedy máte velké mezery!´“ Dlužno dodat, že si je obratem doplnil!

Jestlipak náš host někdy zaznamenal, že by ho pověstné tatrmanství, zalíbení v okázalých gestech a velkolepé show provázelo i na politické scéně? „Tam jsem žádnou teatrálnost neprojevoval, protože politiku považuji za službu veřejnosti. Politik se nemá co vytahovat, ten má mít akorát sevřenej zadek, aby se mu podařilo splnit všechny sliby, které navěšel na nos svým voličům.“

Co Michael Kocáb zažíval, když se dopustil velké provokace? Byl strach jeho častým společníkem? Oč ho vzrušující 90. léta připravila? A proč si tak libuje v roli rozverného dědečka?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.