Jane Austenová: Emma. Okouzlující Emma se baví dohazováním partnerů, ale zaplete se do svých vlastních nástrah

17. únor 2024

Bohatá a inteligentní hrdinka románu žije v uzavřeném venkovském společenství, které jí však neposkytuje dostatek hlubší životní náplně. Proto Emma Woodhousová věnuje veškeré úsilí tomu, aby v kruhu svých přátel a známých utvářela vhodná manželská spojení. Aniž by si uvědomovala, že zasahovat do lidských osudů není vhodné, ve své zábavě si počíná značně sebejistě. Důsledky Emmina neuváženého jednání mnohdy zaskočí nejen jejich strůjkyni.

Osoby a obsazení: Emma Woodhousová (Tereza Richtrová), George Knightley (Luboš Veselý), Pan Woodhouse (Pavel Zatloukal), Harriet Smithová (Petra Bučková), Frank Churchill (Pavel Vacek), Jane Fairfaxová (Eva Ventrubová), Eltonová (Eva Novotná), Elton (Jiří Vyorálek)
Dramaturgie: Hana Hložková
Překlad: Eva Kondrysová
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Jan Kyncl
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno: 2010

Celodenní péče o hypochondrického otce, se kterým Emma obývá rodinné sídlo Hartfield, není zrovna uspokojivým způsobem trávení času. Energická žena se proto rozhodne činit lidi kolem sebe šťastnými. Přesvědčena o vlastní neomylnosti a s velkou dávkou sebejistoty ovlivňuje mezilidské vztahy na svém panství. Její počínání je terčem výtek rodinného přítele pana Knightleyho, který Emmu před tímto druhem zábavy pravidelně varuje. Nehledě na jeho kárání nakonec zjistí, že se její dobré úmysly obrátily proti ní samé. Řada nepříjemných překvapení ji nakonec dokáže poučit o tom, jakým zájmům by se měla věnovat, a ukáže člověka, který je pro její život skutečně důležitý.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související