Jan Švejnar: O Brexitu rozhodne momentální nálada Britů

17. červen 2016

Výsledky Brexitu budou jasné ve čtvrtek 23. června po 22. hodině. Jan Švejnar odhaduje, že se Britové budou rozhodovat jen pocitově, podle dojmů. Rozhovor byl předtočen, ekonom ještě nevěděl o vraždě britské poslankyně Jo Coxové pravděpodobně zastáncem Brexitu.

Aktuální situace nahrává jeho tvrzení, že referendum bude hlavně test momentální nálady. Konečné slovo bude mít britský parlament. „Doufám, že se Britové rozhodnou v EU zůstat. Je to pro ně i pro nás výhodnější,“ myslí si Jan Švejnar. Skutečné ekonomické dopady prý ale nedokáže předem spočítat nikdo.

Británie vyvažuje Německo

„Každá menší ekonomika je ale vždy méně efektivní než ta větší. Nebýt součástí EU je docela nákladná záležitost.“ Stačí se podívat na Švýcarsko. Hlas Britů v EU je prý ale velmi důležitý i pro Česko. Dokáže totiž vyvážit další silné země (Německo a Francie). Britové by unii chyběli i jako politici.

Češi mají na víc

„Jsou to velmi schopní vyjednavači. Dobří jsou i v určování agendy u různých jednání. Tuto výhodu mohou ale využít jen jako součást velkého celku.“ Švejnar si zároveň posteskl, že by Češi měli „mít větší vliv i na fungování celé unie. Zatím je to ale jen nevyužitý potenciál.“ Byla by to jeho priorita coby prezidenta? „Zatím o prezidentské kandidatuře opravdu neuvažuji.“

autoři: lup , zis , Jan Švejnar
Spustit audio