Jan Sladký Kozina aneb Kde končí historie a začíná legenda

Vůdce chodského povstání Jan Sladký Kozina se narodil 10. září 1652, tedy před 369 lety. Spíše než život jej proslavila jeho smrt, respektive věta, kterou pronesl těsně před popravou. Napsal Tomáš Kaucký. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Nejznámější interpretace tohoto příběhu pochází z románu Psohlavci od Aloise Jiráska. Kozina údajně zvolal na adresu majitele chodské državy: Lomikare, Lomikare! Do roka a do dne budeme spolu stát před súdnú stolicí boží. Hin sa hukáže, hdo z nás!

Šlechtic skutečně rok po něm zemřel. On to tedy rok nebyl. Obě úmrtí dělilo přesně jedenáct měsíců a čtyři dny, přesto se lidová tvořivost rozjela na plné obrátky. Potíž je v tom, že Kozina podobnou větu podle všeho vůbec nevyřkl. To ale neznamená, že jeho život byl nezajímavý. Naopak.

Chodové se rozhodli hájit svá dávná práva

Chodové už od dob přemyslovských knížat střežili česko-německé pomezí a od panovníků dostali řadu privilegií. Sílící šlechta začala jejich svobody omezovat, což se jim samozřejmě nelíbilo. Císař Leopold v roce 1668 jejich výsady zcela zrušil, ale ani to Chodům nezabránilo, aby shodou podivných okolností o čtvrt století později znovu nezahájili svůj boj za dávná práva.

A právě tehdy se na scéně objevil sedlák Kozina. Když vzpoura utichla, předák Chodů nejprve vyvázl s mírným trestem, pak dostal trest smrti, následně se popravě znovu vyhnul, ale „Černý Petr“ v podobě oprátky se k němu nakonec vrátil.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

  • 483. schůzka: Kozina

    Příběh chodských rebelantů nás zavede do rodiště muže, který je pokládán za jejich vůdce, byť nebyl ani rychtářem, a zdá se, že ani gramotný nebyl.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.