Jan Bílý: "Snažíme se dívat zvenčí na to, co nevidíme"

8. říjen 2010

Již řadu let se hovoří (ale málo ví) o systemických konstelacích. V čem tato metoda spočívá nám dnes (pátek, 8.10) přišel vysvětlit lektor Jan Bílý.

Systemické konstelace představují poradenskou metodu, používanou v různých oblastech, jako je např. osobní rozvoj či podnikové poradenství. Jde v ní o pocity a tím i o pochopení problému, který nás trápí. Velmi zjednodušeně řečeno je to dobrovolná skupinová terapie.

Jan Bílý se již několik let zaměřuje na semináře pořádané pouze pro muže. Tvrdí totiž, že ve společnosti je už příliš dlouho dominantní mužský princip. Ten je prý po staletí považován za rozumnější a vhodnější a brání v rovnoprávnosti ženskému principu, který by ho vyvážil. V potaz je třeba vzít i tlak na neustálý společenský a ekonomický růst. To vše ho vyčerpává, vede do krize a navenek vyplouvají negativní mužské vlastnosti. To je např. také jeden z důvodů častých rodinných krizí. "Systemické konstelace umožňují mužům vcítit se do ženské mysli a pochopit ji," řekl J. Bílý a jako příklad uvedl muže, čekajícího v předsíní na ženu, až se nalíčí. "V mužském chápání je 5 minut 5x60 vteřin. Z pohledu ženy je to čas, potřebný k tomu, aby se učinila krásnou a přitažlivou". Když se muži, ale i ženy navzájem pochopí, jejich vzájemný vztah se o mnoho zlepší a právě k tomu pomáhají semináře. "V konstelacích se díváme zvenčí na to, co sami nevidíme," uvedl lektor a dodal, že zájem o "mužské konstelace" je obrovský nejen mezi "obyčejnými lidmi", ale také mezi vysokoškoláky a vrcholovými manažery. Podle něj je to potvrzení toho, že si "současní muži nejsou jistí sami sebou". Krize v současné rodině je dokladem toho, že se muži neumí vcítit do uvažování žen. Pokud se malý chlapec při konfliktech zastává matky, zaujme celoživotní postoj: "nechci být jako otec" a omezuje to jeho mužství. Tím se dostává do problémů se ženami a se svou rolí muže v partnerském vztahu. A zde J. Bílý navazuje semináři o tzv. rodinných konstelacích, které nás se stoprocentní jistotu "otáčejí do minulosti".

Semináře probíhají ve skupině lidí, ze kterých si člověk zvolí tzv. zástupce (rodiče, prarodiče či spolupracovníky) a ti pak "řeší" jeho problém hledáním odpovědí na různé otázky. To dává možnost podívat se na konflikt zvenčí a spustí se "očistný mechanismus", kdy se problém tzv. objeví, pojmenuje a také akceptuje. Tento třetí aspekt považuje J. Bílý za velmi důležitý. Všichni prý máme tendenci vyřazovat to, co v systému, tj. rodině, nechceme (např. dědečka alkoholika). To, že se s ním smíříme, nám pomůže vyřešit náš současný problém. Modely chování se v rodině totiž dědí. Reakce na semináře jsou prý přímo na místě smíšené, ale po čase je účastníci hodnotí velmi kladně. Proto se často stává, že lidé jsou po nich unaveni, ale cítí psychickou úlevu.

Za důvod současného zájmu o systemické konstelace považuje to, že se lidé nechtějí o svých pocitech a prožitcích jen akademicky bavit, ale "jít do nich".

Jan Bílý a Zuzana Burešová

Ve 22 letech (r. 1976) odešel J. Bílý z Československa, jak sám přiznal, z domněle politických důvodů. Teprve později, když byl schopen podívat se na svůj život "z dálky" si přiznal, že utíkal od rodiny. V Německu, kam se přestěhoval, se přihlásil na uměleckou školu, pak se věnoval reklamě a nakonec firemnímu poradenství.

Touha po spiritualitě ho přivedla k rozhodnutí odjet do Indie, kde si našel "duchovního učitele" a meditoval. Jak připustil, pobyt v Indii ho změnil, i když "člověk se stává jiným každou minutou svého života. Pořád ale navazuje na svou minulost". Když se vrátil do Evropy, začal se systemickými konstelacemi.

Zajímá vás co je náplní tzv. konstelace peněžních přesvědčení a proč se lidé nemají "honit za ideály"? Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru se Zuzanou Burešovou ...



Nestihli jste čtvrteční (7.10.) Setkání Hosta do domu s hostorikem Jiřím BÍLKEM? Nabízíme text Věry Luptákové: Miloslav Švandrlík nepracoval u PTP ani minutu, tvrdí historik Jiří Bílek

Jiří Bílek



O festivalu Struny podzimu, ale i alternativním pojetí hudební produkce a magických prostorách pražských koncertních síní nám ve středečním (6.10.) vysílání více prozradil Marek VRABEC. Podrobnosti v článku Jana Sklenáře: Struny podzimu přežily svou klinickou smrt

Marek Vrabec



Jaroslav "Olin" NEJEZCHLEBA působil 18 let v kapele ETC a také v Marsyas, Blues Session a dalších. Na jeho hudební dráhu jsme si "posvítili" v úterý (5.10). Nabízíme článek Pavly Kopřivové: Jaroslav "Olin" Nejezchleba u poslechu hudby nedokáže odpočívat

Jaroslav Olin Nejezchleba



Letošního 20. října oslaví pražská kapela Sto zvířat 20 let existence. U příležitosti jubilea jsme v pondělí (4.10.) do studia pozvali zakladatele skupiny Tomáše BELKA. Více v článku Jana Profouse: Tomáš Belko: "Sto zvířat se poznalo na koncertu obskurní studentské kapely"

Tomáš Belko



Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Streamujeme hry, četby, pohádky
autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.