Jakub Smolík: Za hit Jen blázen žárlí může Sagvan Tofi

28. září 2019

Byl mužem mnoha profesí. Pracoval jako řidič metra, hospodský, rýsoval u prkna nebo byl technikem v autoservisu. Láska k hudbě v něm ale z dětství zůstala.

Asi nejdůležitějším momentem v jeho hudební kariéře bylo prý setkání s kapelníkem Petrem Hannigem. Chtěl z něj a Lucie Bílé vytvořit pěveckou dvojici. Pak ale Smolík přinesl písničku Až se ti jednou bude zdát.

Nahrál ji se svým kamarádem na kytaru a harmoniku v kuchyni doma u rodičů. Stala se nejžádanější písničkou roku a dodnes je jeho nejslavnější skladbou. Přeskočila i hity už tehdy populárních Dalibora Jandy a Karla Gotta.

Jen blázen žárlí, až omdlívá

Za písničku Jen blázen žárlí pro změnu prý může Sagvan Tofi, jak vzpomíná v pořadu Moje hvězdy na Dvojce Jakub Smolík. Vznikla prý v pražském baru Žumpa ještě před revolucí, kde se scházeli herci a muzikanti. Tehdy do baru přišel chlapec s dívkou a byl zde i zmiňovaný Sagvan Tofi. 

Jakub Smolík a moderátor Vláďa Slezák

„Skladatel Zdeněk Barták tehdy prohlásil: To je blázen, že žárlí, stejně ji neuhlídá. A Jarda Machek prohlásil: Jen blázen žárlí, až omdlívá, holku krásnou neuhlídá. A to byl krásný námět na další hit.“

Milující táta

V soukromí je pro Smolíka prý nejdůležitejší jeho rodina. Šestiletý Kubíček a dcera Petruška, díky které pochopil smysl Vánoc a pro kterou nazpíval písničku Říkej mi táto s Viktorkou Genzerovou.

Vášeň na dvou kolech

Zpěvák se věnuje taky thajskému boxu a jezdí na motorce. Obdivuje šikovné české ruce, které dokázaly postavit řadu nádherných strojů. Sám je začal sbírat. Kdysi je měl v garáži, v patře, v obýváku a příliš místa mu už nezbývalo.

Opravil starou stodolu, a vzniklo tak soukromé muzem motorek. Na motorkách ale i rád jezdí. Absolvoval například legendární Route 66 v Americe. 

Spustit audio

Související