Jakub Kohák: Lidstvo konečně prohlédlo. A vidí, že reklama není žádné zlo!

6. listopad 2014

Herecký náhradník, člověk s velkým Č, snajpr a zabiják v malém vápně. Dobře promyšlená image, nebo přirozenost? Neřízená střela Kohák dopadla do studia Dvojky. Dokázala ho moderátroka Jolana Voldánová „zajistit“?

„Nechal jsem si udělat hlavu, protože jsem usoudil, že jste moderní rádio a posluchači mě vidí,“ zahájil svou návštěvu rozhlasového studia Jakub Kohák. Řeč přišla i na pořad Partička, kde občas zaskakuje. 

„Oni mají stálou televizní partičku, ale když jezdí po štacích, tak občas někdo vypadne a já jsem takový náhradník.“ Nestěžuje si ale na to. Naopak mu to vyhovuje. „My fotbalisté víme, že někdy eso sedí na lavičce, a když je nejhůř, tak zaskočí.“

Chtěl bych točit s Ibrahimovičem

Svoji první reklamu natočil Jakub Kohák v červenci 2001. Dřív prý herci reklamami opovrhovali. „Lidstvo ale prohlédlo a vidí, že reklama není žádné zlo. Když v reklamách začali hrát světoví herci, tak i čeští pochopili, že to žádná ostuda není. Pokud je produkt dobrý a scénář není úplně pitomý.“

Pro světovou reklamu s fotbalistou Messim se Jakub Kohák dostal do výběru posledních tří režisérů. Ale nakonec vyhrál Angličan.

„Já bych chtěl pracovat s Ibrahimovičem. Myslím si, že jsme ze stejného těsta,“ říká režisér, který o své mamince tu a tam tvrdí, že pochází z Argentiny.

Herce si nevybereš

Při výběru herců do reklamy, ale režisér nemá poslední slovo. Musí vybrané herce prezentovat kreativcům i klientovi. „Stává se často, že se líbí vám, ale druhým ne. A musí se přeobsadit. Klient to platí, a tak musí mít poslední slovo.“

Jako herec se dostal do povědomí v Okresním přeboru. „Nestudoval jsem to. Vytvořil jsem nespočet malých rolí v pořadech diskutabilního charakteru,“ chlubí se.

Hrál i s Keirou Knightley

Dostal se třeba ale i k Doktoru Živagovi. „Měl jsem tam milostnou roli s Keirou Knightley.“ Jako podivný voják v pidiroli jí prý předával nějaké papíry. „Úplně se utopila v mých očích,“ vzpomíná zasněně.

„Jsem disciplinovaný herec a splním režisérovi vše, co mu na očích vidím. Ještě se ke mě nedostala role, kde bych měl odříkat dvě stránky textu. Je pro mě záhada, jak to lidé v divadle zvládají a ještě jsou schopni věrohodně postavu ztvárnit.“

Pustil by se Jakub Kohák i do režie velkého filmu? Podílí se na charitě? Jaké má další plány? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio