Jak by vypadal hollywoodský trailer na Švejka? Ukazuje Národní filmový archiv

26. červen 2017

Kromě Švejka vás uhrane třeba loutkový Špalíček. Anebo moderní upoutávka na thriller/horor Krakatit.

Národní filmový archiv (NFA) restauruje a digitalizuje naše největší filmové poklady. NFA patří k 10 nejstarším a největším filmový archivům světa. Jedním ze způsobů, jak zviditelnit starší snímky, je sestříhání populárních trailerů. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších.

Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím

„Satirická komedie v tradici M*A*S*H a Hlavy 22. New York Times.“ Nebo: „Švejk je evropský Forrest Gump. DVD Netflix.“ Podobné citáty provázejí rytmizovaný trailer k filmové adaptaci Karla Steklého z let 1956 a 1957.

Špalíček

To trailer na znovuuvedení loutkového Špalíčku (1947, Jiří Trnka) je vlastně i takovým filmem o filmu. Úvodní vteřiny totiž simulují, jak takový „nejoriginálnější animovaný projekt od dob Disneyho Sněhurky“ pomalu vzniká.

Krakatit

„Příběh nadaného chemika Prokopa, který se marně brání zneužití svého převratného vynálezu – výbušniny krakatitu – je prezentovaný jako horečnatě naléhavá retrospektiva,“ píše se v textu pod videem. Stejně horečnatý je i novodobý trailer k adaptaci Otakara Vávry z roku 1948 se zvukovým designem jako z hollywoodských hororů.

Ikarie XB 1

To trailer na ojedinělou českou sci-fi Ikarie XB 1 prozrazuje, proč si Američané udělali vlastní sestřih pod názvem Voyage to the End of the Universe, z kterého vypadla ideologizovaná sekvence setkání s vrakem kosmické lodi z éry kapitalismu a přibylo nové finále.

Další trailery (například na Starce na chmelu, Bílou nemoc, Tři oříšky pro Popelku, ale i němé filmy) najdete na YouTube profilu Národního filmového archivu.

autor: rota
Spustit audio

Související