Jak to vidí Václav Cílek - 25. června ("Vypadá to tak, že světové klimatické změny jsou hlubší, než jsme si až dosud mysleli")

25. červen 2013

Geolog, ekolog a např. také klimatolog Václav Cílek dnes na Dvojce hovořil o změnách klimatu v Evropě. Na otázku, zda brzy může nejen do Česka přijít ještě větší povodeň, než na začátku června, řekl:

„To jsem sice řekl, ale darmo lidi nezneklidňujme. Vysvětlení je totiž složitější. Já jsem sledoval proměny klimatu od 80. let, od 1993 začínají povodně v částech západní Evropy, kdy za to zjednodušeně mohou změny směru větrů. Pak přišly v roce 1997 povodně. Poté přišly studie Holanďanů, které ukazovaly, že klimatický režim se opravdu změnil. Nakonec jsem nebyl sám, kdo čekal velké povodně v Česku přibližně kolem roku 2002. Ač jsme ji všichni čekali, stejně to byl pro nás všechny šok. Tehdy jsem pracoval s lidmi, kteří měli jednu z největších historických klimatických databází. Musím dodat, že pouze jako amatéři. Mezi nimi byl i Jiří Svoboda, který byl velmi zdatným statistikem. Požádal jsem jej, aby vypočítal, jak často přicházejí povodně. A jemu vyšlo 11 let. Tedy pouze statisticky, výpočtem. Já si myslím, že během 10-20 let se dají nějaké velké povodně v Česku prostě předpokládat. Ale to je jen předpoklad, budoucnost nikdo nezná. U nás se v posledních letech hodně změnila krajina a tak se velká povodeň dá čekat. Ta by měla být ve stejném měřítku jako v roce 2002 a rozumná ochrana předpokládá výšku vody v roce 2002 + 50 cm.“

Vrací nám to příroda?
Podle V. Cílka mají povodně i velká tornáda vždy dva vrcholy, a mohou přicházet krátce po sobě. To je také již vypočítáno.
Proč je dnes tak těžké správně předpovědět počasí? Prý je to opravdu složité, zejména když si uvědomíme, že jde o popis jevu, který je na pokraji chaosu.
Na posluchačskou otázku, tedy zda nám to dnes příroda vrací, V. Cílek odpověděl: „Popravdě, já moc nevím, co si s touto otázkou počít. Cítit vinu opravdu je svazující a to, co se dnes děje, tedy častější průniky studeného vzduchu a povodně, je přirozený mechanismus, bohužel ale zesílený člověkem. Vypadá to tak, že klimatické změny všude na světě jsou hlubší, než jsme si až dosud mysleli. Nepůjde to rok po roku, některé roky budou normální, ale máme pocit, že zhruba od bouře Sandy začínáme pociťovat novou klimatickou epochu. Což nás naplňuje bázní, já tak začínám chápat, jak tomu všemu nerozumím. Příroda a počasí je nepředvídatelně mocné.“

Měli bychom opravdu vypustit jednu přehradu na vltavské kaskádě? A jaké proměny počasí nás v Evropě čekají? To jsou otázky Václava Žmolíka. Odpovědi najdete v záznamu pořadu.

Chcete se našeho hosta na něco zeptat? Pak svůj dotaz napište na e-mail: jaktovidi@rozhlas.cz.


RNDr. Václav Cílek CSc.
Publikoval asi 300 odborných článků, kolem 400 esejí. Spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, z nichž nejznámější jsou "Krajiny vnitřní a vnější" (Dokořán 2002). Přednášel na několika vysokých školách (FF UK, FHS UK, AVU, FAVU aj.).

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny.
(Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Přepis najdete v příloze.

autor: Václav Cílek
Spustit audio