Jak to vidí Tomio Okamura - 17. prosince

17. prosinec 2012

Naše studio navštívil Tomio Okamura, kterého Nejvyšší správní soud nepustil do prezidentské volby. Dvojka ČRo ale poskytla prostor jeho názorům, stejně jako se tak stalo v případě Vladimíra Dlouhého, který byl naším hostem 11. prosince.

Na petičních arších Tomia Okamury jsou zápisy psané jednou rukou. I to bylo důvodem k jeho vyřazení z boje o Hrad. Senátor situaci komentoval. Prozradil, jak bychom k naší zemi měli přistupovat a proč se např. na prezidenta republiky rozhodl kandidovat. Jak přistupuje k udělování milosti? Musí stát zajistit solidární a důstojný důchod? Co si myslí o církevních restitucích nebo Evropské unii? A jaké jsou jeho priority? Nejen na to odpověděl Zitě Senkové.

Tomio Okamura
  • Narodil se 4.července 1972 v Tokiu moravské mamince a japonskokorejskému otci. Dětství prožil střídavě v bývalém Československu a v Japonsku. Tam však prožil celkem pouze necelých 10 let. Když jeho matka onemocněla, žil s mladším bratrem nějaký čas v dětském domově v Mašťově u Podbořan. 
  • V Čechách absolvoval základní školu a poté tady vystudoval střední chemickou průmyslovku. Po maturitě na krátký čas odjel do Tokia. Neměl však před sebou příliš zářivou kariéru, na vysokou školu nebyly peníze, školství je v Japonsku drahá záležitost, navíc od dětství po zkušenostech se šikanou v dětském domově při řeči silně zadrhával. Na nějaké lukrativní zaměstnání nebylo tedy bez prestižní školy pomyšlení.
  • Z našetřených úspor si nechal z Čech poslat české sklo, ale jakkoli je tohle zboží v Japonsku populární, nenašel obchodní partnery. V Japonsku panuje přísná hiearchie a společnost je silně konzervativní. Nikdo tu nedělá byznys s někým, kdo přijde z ulice, byť by jeho nabídka byla sebelukrativnější. Navíc byl Tomio v očích čistokrevných Japonců míšenec. To byl tehdy obrovský handicap, protože japonská společnost je pevně hiearchizovaná a přežívají tu velmi silné předsudky vůči cizincům. V některých ohledech se dá hovořit až rasismu. 
  • Tomio našel práci jako popelář a později prodával v kině popcorn a colu. Bylo mu dvacet jedna let, když se ze dne na den rozhodl, že zkusí štěstí v Evropě a odletěl s několika dolary v kapse zpátky do Prahy
    více informací a zdroj: www.tomio.cz

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny.

Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, u poslechu speciálního vydání pořadu Jak to vidí, vás vítá Zita Senková. I dnes vám v tomto čase nabídneme názory těch, kteří se rozhodli jít do boje o Pražský hrad. Patří mezi ně i pan Tomio Okamura. Dobrý den.

Tomio OKAMURA, senátor, prezidentský kandidát
--------------------
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čtvrteční rozhodnutí Nejvyššího správní soudu vás sice z toho boje vyřadilo, stejně tak, jako Vladimíra Dlouhého, ten už naším hostem byl minulý týden v úterý, takže prostor dostanete zcela logicky také vy, pane Okamuro. Verdikt z Brna vás při nejmenším rozzlobil, určitě i zklamal. Jak jste se rozhodl? Vy jste si nechal čas do dnešního dne na to, zda se obrátíte na Ústavní soud.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak děkuju za tu otázku. Já jsem se nezlobil, to je opět přesně to, jak si některá české média pletou svobodu slova se svobodou lhát a překrucovat. Já jsem mluvil zcela klidně a diváci v přímém přenosu ČT24 to viděli, ovšem média to schválně interpretovala, že jsem se rozzlobil. No, tak víte, ono celá ta kauza mé kandidatury vzbuzuje celou řadu otazníků a jsem přesvědčen o tom, že je to účelově manipulováno. Dám vám jeden jediný důkaz z mnoha. Právě třeba ten čtvrteční. Předseda volebního senátu Nejvyššího správní soudu pan Šimíček sdělil ve velkém rozhovoru v pátek médiím, že prý mnoho mých archů bylo psáno jednou rukou a že je to podvodné. My na něj podáváme kárnou žalobu, protože, jak si to může dovolit říct? Ano, celá řada, mnoho archů bylo psáno jednou rukou, vždyť já to přiznávám, protože mnoho mých petentů a máme jejich jména, stejně jako mnoho mých sběračů kolinátorů, stejně jako sběrači kolinátoři jiných kandidátů právě proto, aby to bylo čitelné, ty údaje na těch arších, to znamená jméno, datum narození, adresu, tak to opisovali z těch občanských průkazů lidí raději samo, aby to právě nebylo zpochybněno a těm petentům, těm signatářům to dali nakonec jenom podepsat, což je zcela podle zákona, je to zcela legální a zcela správné, to je stejné, jako když na České poště si jdete pro doporučenou poštu nebo proplatit složenku, tak paní na poště za vás opíše vaše údaje z občanského průkazu a vám to dá pouze podepsat. To je zcela legální. A představte si, že předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu toto označí že je jakoby špatné, ale tak, takovým schválně takovým výrazem a takovými větami, aby to vzbuzovalo jenom pochybnosti a tím mě opět celý víkend mě to poškozovalo a dokonce o tom hovořil v Otázkách Václava Moravce i ministr spravedlnosti Blažek. To znamená, to je jenom konkrétní příklad, jakým způsobem se přistupuje z hlediska této ekonomicko-politické mafie, která nám tady z velké části vládne, k podání mé kandidatury a myslím, že je to zcela jasný důkaz toho, že se tady dějí velmi nestandardní věci. To znamená, když, znova opakuji, když někdo opíše prostě, aby pomohl, aby to bylo čitelné, tak ti moji kolinátoři opsali údaje do archu, ty, co jsem říkal, místo těch petentů a dali jim to jenom podepsat, to je naopak zcela legální, zcela je to přípustné, zcela správné a předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu to celostátně označí jako, že se spekuluje o tom, že celé archy jsou zfalšované, protože jsou psané jednou rukou. Pozor, archy byly psané některé jednou rukou, ale ne podpisy, podpisy byly originální, a to je zcela legální. To znamená, vidíte, v jaké velmi podivné zemi žijeme a nežijeme skutečně v právním státě. A člověk i když jsem senátorem, i když jsem známý, tak nemám jak se prakticky bránit, protože ta mašinérie nastavená tak, že vlastně pro člověka, jako já, nemáte skoro obrany.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Obrátíte se tedy na Ústavní soud?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak já vím, že toto je otázka, na kterou se mě budou ptát všechny média. My máme teďka po skončení pořadu na Českém rozhlasu Dvojce mám okamžitě schůzku se svým týmem, s advokátkou, s mými poradci, budeme to celé dopoledne ještě dorozebírat a rozhodnutí oznámím kolem druhé, třetí hodiny na tiskové konferenci v Praze.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to se určitě dozvíme i z naší zpravodajské relace ...

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Nicméně, chtěl jsem říci, že ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
... tady je to vlastně o tom, zda-li mám stát za svojí pravdou, a to já jsem zvyklý, bojovat za svoji pravdu, neohýbat páteř, já nejsem prostě ten ohebný kariérista nebo nějaký bezpáteřní kariérista, který jedná jenom, aby mu to něco přineslo, třeba nějakou chvilkovou popularitu, ale já jsem člověk, který prostě bojuje za pravdu, bojuje do posledního dechu za pravdu a já myslím, že i z toho důvodu mě většina lidí do Senátu těch 70 % volilo právě, že nepolevím v tom souboji proti této mašinérii.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Využijme náš čas, pane Okamuro, a podívejme se teď věcně na některé vaše vize či myšlenky. Ostatně jako senátor je třeba budete mít možnost prosazovat ještě lépe než hlava státu. Každého kandidáta, či kandidátku vždy představuji stručnou biografií. Ta vaše tak trochu připomíná americký nebo český sen. Narodil jste se v japonském Tokiu moravské matce a otci s japonsko-korejskými kořeny. Do Československa jste poprvé přijel ve svých 6 letech, u nás jste absolvoval střední průmyslovou školu chemickou, poté jste se usadil v Japonsku, kde se vám ale kvůli přísné společenské hierarchii pracovně příliš nedařilo. Pracoval jste mimo jiné jako popelář, nebo jste prodával v kině popcorn. Prosadil jste se pak až v Česku, když jste se z turistického průvodce zejména pro Japonce vypracoval na výhradního zástupce největších japonských cestovních agentur. Jste viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, jednatelem cestovní kanceláře zaměřené na asijskou klientelu, spoluvlastníkem prodejen japonských potravin a dalších věcí. Nikdy jste nebyl členem žádné politické strany. Na veřejném životě se ale aktivně podílíte, jste členem několika občanských sdružení. Napsal jste třetí knihu, vydáváte také čtvrtletník a letos v říjnu jste jako nezávislý nestraník uspěl ve volbách do Senátu na Zlínsku a stal jste se tak naším nejmladším senátorem. Jste rozvedený a otcem jednoho syna. Povíte nám o sobě ještě něco zásadního, co bychom měli vědět?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
No, vy jste to, paní Senková, vyjmenovala tak skvěle, že již mě nic nenapadá. Tak se zkuste zeptat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře. Poslechněme si teď společně, jak jste po zvolení senátorem formuloval vaše další ambice. Podle vás lidé vyslali v senátních volbách jasný signál, že chtějí radikální změnu.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Že chtějí více přímé demokracie, že chtějí politiky odpovědnější a politiku zodpovědnější. Důvěra voličů mě přesvědčila, že má smysl v přímé volbě kandidovat a získat co nejsilnější mandát k prosazení důležitých změn pro naši republiku. Proto teď oficielně ohlašuji, že se budu ucházet o prezidentkou kandidaturu. Prosím o podporu v následujících dnech všechny občany, kteří mají stejné názory a stejně naléhavý pocit, že musíme politiku v naší zemi radikálně změnit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsou vaše slova, pane Tomio Okamuro 20. října. Debatu na jaké téma jste chtěl, nebo byste chtěl otevřít jako hlava státu, jaké změny čeho byste chtěl iniciovat?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak v podstatě, když to velmi shrnu do několika vět, tak je to zásadní změnu politického systému v České republice, která vede k posílení přímé demokracie. To znamená budu konkrétní. Ta přímá demokracie rovná se větší odpovědnost politiků, přímá volba prezidenta, přímá volba starostů, přímá volba poslanců, přímá volba hejtmanů. Přímá volba znamená i možnost odvolatelnosti politiků v referendu. To znamená, když politik krade, lže, podvádí, když politici přijímají špatný zákon, který oni se domluví a jim to jde na ruku, například co se týče korupce, tak aby občané mohli v referendu tento zákon zrušit. Podobné systémy známe třeba ze Švýcarska, což je země, které bychom se určitě rádi přiblížili v mnoha ohledech. Prostě náš systém, kdy nám vládnou místo těch nejschopnějších, ti všehoschopní, což je sice malá nuance, ovšem velký rozdíl, tak podle mého názoru dostatečně nefunguje. To znamená to, co bych jako prezident prosazoval jako první, je zásadní změnu systému vedoucí k posílení přímé demokracie, k většímu podílu občanů na moci formou přímé demokracie. Přímá volba, přímá odvolatelnost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak byste, jako hlava státu, mohl zcela reálně, vzhledem k těm pravomocem přispět ke zmírnění napětí, jak ve společnosti, tak i mezi politiky, mezi politickými stranami?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak, když bude prezidentem ohebný bezpáteřní kariérista, který se celý život vůbec nikdy nezajímal o naše problémy, nikdy jsme o něm neslyšeli, nikdy za nic nebojoval, vždycky jenom sám za sebe ohnul páteř, aby prolezl v zaměstnání nebo aby to jemu samotnému přivedlo výhody, no, tak to žádná změna nebude. Takový prezident je slabý a skutečně zvláště, když by to byl ještě pán před důchodem, tak skutečně žádnou změnu, žádná změna nebude. Když to bude člověk, který bude ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba i, promiňte, mladý, čtyřicátník?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
... no, tak já jsem měl na mysli v tomto případě třeba pana Fischera, který, který to absolutně ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebudeme raději hodnotit.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
... který to absolutně splňuje, ale já si myslím, že my potřebujeme prezidenta, právě, protože jsme v takovém stavu, že máme deváté nejvyšší daně v Evropě, naše děti jdou do důchodu až v 70, země je rozkradená, my už nemám nic, my nemáme ani vodu, my nemáme ani kanalizace, ani suroviny, všechno se rozprodalo. Mně je to líto u státu, který byl ještě před 20 let dárcem rozvojové pomoci, rozvojovým zemím, tak dneska jsme zadlužení až po uši a nemáme z čeho brát. A do toho nám politici pořád tvrdí, zatímco tady zloději beztrestně běhají a vysloveně se nám smějí do obličeje, je to takové už ohrané moje klišé, ale je to pravda, tak obyčejným lidím, i nám i mně politici neustále tvrdí, že prý nejsou peníze. To znamená, my potřebujeme energického člověka plného sil, plného vizí, což já jsem, který bude každodenně pojmenovávat ty problémy, každodenně aktivně jednat s politickými stranami a hledat kompromisy pro tyto řešení a já jako nezávislý nestraník právě na rozdíl od těch jiných lidí, kteří jsou na špičce toho žebříčku, mám samozřejmě ten největší potenciál domlouvat ty kompromisy, protože ten, kdo byl v nějaké politické straně, tak naše politické strany politikaří, takzvaně, což víme. To je to špatné, že vždycky politikaří, že přesto, že se navrhuje nějaký dobrý zákon, tak protože ho navrhla levice nebo pravice, tak si vzájemně udělají naschvál, schválně ho neprohlasují, aby toho druhého nezviditelnili. Takže naopak prezident, který je absolutním nestraníkem a nikdy nebyl v žádné politické straně, tak má největší výhodu a největší potenciál domlouvat ty dobré zákona skrze politické strany a hledat pro ně jak interně podporu, tak za pomoci médií také podporu veřejnosti. A závěrem bych chtěl jenom upozornit na tu otázku, že víte, mně připadá, protože parlamentní volby za rok a půl toho moc nezmění, 60 % lidí teďka před dvouma měsícema nešla k volbám vůbec, už rezignovali, připadá mi, že my jsme takový národ, který trošku nadává v té hospodě, nadává u televize, ale pak k těm volbám ani nejde. Přitom jak jinak to změnit, než volit, pokud možno nové tváře, které tam ještě vůbec nebyly, je to jako, my tu zemi musíme vidět jako vlastní dítě přeci. Také vytknete mu, že přišel pozdě, vytknete mu, že nevyneslo smetí, že neumylo nádobí, ale vytýkáte mu to pořád, celých 18 let dokola, protože je to vaše dítě a chcete, aby z něj něco bylo. A takhle bychom přeci všichni měli přistupovat k naší vlasti, k naší zemi. Vždyť ji budovali jak můj dědeček, tak moje maminka, tak vaši, vás všech posluchačů. Nesmíme rezignovat na tu naši zemi. To je přeci to naše velké dítě. Ty malé máme doma v uvozovkách, za které bysme měli celoživotně bojovat, proto pojďme volit nové tváře, nerezignujme. Ale ta prezidentská funkce to je právě z tohoto pohledu podle mě jediná funkce za nejbližších 5 let, kde, když si zvolíme skutečně energetického aktivního člověka, který se nebojí říkat pravdu a jde proti stávajícímu establishmentu, aby to byla jasná protiváha k diskusi, tak to může být funkce skvělá a může posouvat velké věci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy sám třeba nyní připouštíte si možná zpětně, pane Okamuro, nějaký handicap, nebo něco, teď odhlédněme od toho zákona o přímé volbě, ale něco, třeba došel jste k nějaké sebereflexi, co byste dělal jinak, nebo co jste udělal špatně?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Myslíte, co se týče té volby kandidáta na prezidenta?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co se týče té volby, teď odhlédněme teda od toho zákona.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Já musím říct, že jsem neudělal špatně vůbec nic, protože já jsem, já, kdybych chtěl být jenom prezidentem, tak si sbírám podpisy už od března, jako třeba pan Zeman nebo pan Fischer a měl bych jich statisíce. Ale já jsem voličům slíbil, což je mimochodem otázka, kterou v tom našem právním marastu nikdo ani neřeší, jestli, když si sbíráte podpisy před datem účinnosti prováděcího zákona k volbě prezidenta, kterej určil, že máte sbírat podpisy, jestli jsou vůbec takové podpisy platné, o tom už ani nehovořím, už ani nehovořím o tom, jenom dokresluji, že jak si všichni posluchači určitě pamatují, tak to, kdo byl propuštěn, jehož kandidatura byla přijata či nikoliv před 14 dny, tak to ministerstvo vnitra tu informaci pustilo v serveru tn.cz o den předem, jak víme a ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme se vrátit k těm ...

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
... a to znamená, podívejte se, jak ministerstvo vnitra, které má dohlížet na dodržování zákonů, jak se tam bez problémů pouští beztrestně informace předem a nikdo za to není ani potrestán. No nic, to jenom ukazuji, v jaké fázi asi jsme v naší zemi ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Prosím, k té otázce zpět.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
A k té otázce, já jsem slíbil voličům již od začátku roku, že se rozhodnu o volbě prezidenta na základě výsledků senátních voleb. Poté jsem to upřesnil někdy v létě, to znamená ještě měsíce před senátní volbou, že když budu zvolen, tak budu kandidovat. To znamená, to jsem splnil a nemám tedy čeho litovat. Já jsem podpisy sesbíral poctivě. Zajímavé na tom je, že i ministerstvo vnitra většinu mých podpisů ztotožnilo podle jména, data narození, ale mně bylo, možná to posluchači neví, a proto se právě stále odvolávám, mně byla většina podpisů vyřazena ne proto, že to byly falešní lidé s falešnými podpisy, ale proto, že neuvedli své trvalé bydliště, protože nahoře na tom archu nebylo napsáno, že máte uvést trvalé bydliště, ale bylo tam pouze ulice, číslo popisné a obec. To znamená to je další zajímavá věc. Takže třeba z mého nejchybovějšího archu, kde bylo 1800 z nejchybovější zkoušky, 1800 podpisů, 1600 bylo pravých podpisů s pravými jmény, ovšem lidé napsali svoji stávající adresu, místo té trvalé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Opět jsme se vrátili k tomu, o čem jsme hovořili na začátku, spíše jsem myslela, pane Okamuro, jestli ...

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Já nemám čeho litovat, já nemám čeho litovat, protože já jsem postupoval podle pravdy, postupoval jsem tak, že jsem řekl, že pakliže budu zvolen do Senátu, tak budu kandidovat na prezidenta. Mimo jiné asi bych měl dodat, proč vůbec kandiduji, aby to bylo tedy z té vaší otázky jasné. Pro mě není důležité, aby mě někdo poplácával pane prezidente, pane senátore. Já jako nezávislý nestraník, který je nespokojen s dosavadním stavem v České republice, tak mi české zákony a česká ústava umožňuje pouze dvě možnosti, jak se veřejně zapojit, a to kandidovat na senátora nebo na prezidenta. To znamená na základě sběru podpisů jako nezávislý nestraník. A já jsem člověk, který když je s něčím nespokojen, tak já nejsem zvyklý nadávat v hospodě. Zapřemýšlím, jak to můžu změnit, zanalizuji situaci a jdu to zkusit prostě změnit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jako u všech kandidátů, i vás se, pane Okamuro, zeptám na váš názor na udělování milostí, jak byste postupoval, pokud byste se stal hlavou státu?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Můj názor je jasný. Podle mého názoru by výrok o milosti měl přijít až po výroku o vině. To znamená, já bych neuděloval milost před tím, než by bylo skončeno soudní řízení. Dobré by bylo, aby soud vynesl rozsudek, aby veřejnost mohla vyhodnotit, za co byl ten člověk odsouzen či nikoliv a já bych na základě rozsudku bych se potom rozhodoval, jestli udělit milost či nikoliv. Myslím, že je to zcela transparentní a že je to tak správné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Doporučil byste spoření na důchod v soukromých penzijních fondech, podle toho, jak je to dnes nastaveno?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak samozřejmě, že jsem úplně odmítal ten původní návrh ministra Kalouska, aby byl ze zákona povinný druhý pilíř, to znamená ze zákona si spořit v soukromých fondech, to absolutně odmítám, protože za důchody je odpovědný stát a až nějaký důchodový fond soukromý zkrachuje, tak by to zase sanoval stát, to jsou opravdu úplně hrůzostrašné scénáře. Nicméně k té vaší otázce, stát musí a je povinen zajistit lidem základní solidární důchod. A to takový důchod, takhle to funguje třeba v Japonsku a vidíme, jak jsou japonští důchodci bohatí a cestují po celém světě, základní solidární důchod, ze kterého, promiňte mi ten výraz, nespadne nikdo, žádný občan na hubu, bude mít na jídlo, na teplý domov a na ošacení, ten musí zajistit stát. A na peníze na důchody, na důchodový účet se nesmí prostě sáhnout. To je nutná věc. A navíc, na ten solidární důstojný důchod, když si lidé budou mít možnost spořit ještě v privátních fondech, tak proti tomu samozřejmě nic nemám. Ale trvám na tom, aby stát zajistil důstojný důchod. A současná výše důchodů, kterou stát tady zajišťuje oproti tomu, že tady nám tady běhají doslova zloději, kteří mají na účtech miliardy, jak víme z médií a nikdo s nima nic nedělá, tak ten dosavadní, ty důchody jdou velmi nedůstojné, musím říct a je to ostudné, co se tady děje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mnoho zákonů u nás prochází s minimálním rozdílem. Jak byste se zachoval, možná na kterou stranu byste se přiklonil řekněme v případě církevních restitucí?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Já již od začátku říkám, že já s obsahem tohoto zákona nesouhlasím. Na úvod bych rád řekl, že co bylo ukradeno, je potřeba vrátit, to znamená, pakliže církvi byly ukradeny majetky, je nutné je vrátit, samozřejmě, to je jedno, jestli je to církev nebo kdokoliv jiný. Prokazatelně ukradené majetky je potřeba vrátit. Nicméně obsah tohoto zákona, s ním skutečně nesouhlasím, protože za A: znevýhodňuje katolickou církev, když teda bych promluvil nejprve o katolické církev, protože katolická církev se na základě tohoto zákona zbavuje mnoha svého majetku ve prospěch jiných církví v rámci jakéhosi vyrovnání a tyto církve přitom dosud žádný majetek prakticky neměly. To znamená pro ni je tento zákon nevýhodný, na druhou stranu ten zákon vůbec neřeší ani financování církví. Já bych navrhoval právě německý model a vy máte z Německa dlouholeté zkušenosti, aby občané mohli takzvanou, takzvané, takzvanou daňovou asignaci, to znamená, aby občané mohli ze zákona určité procento svých daní se rozhodnout sami, jestli ho dají na nějaký dobročinný účel. A to je jedno, třeba to může být na domov důchodců, na dětský domov a nebo třeba církvi, pakliže jsou věřící. To mi připadá zcela logické a spravedlivé. To znamená obsah zákona je velmi podivný, nicméně platí ta úvodní premise, že co bylo ukradeno, prokazatelně ukradeno, mělo by se vrátit, ale ten zákon je špatný sám o sobě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak vidíte Evropskou unii a postavení Česka v tomto společenství?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak já musím říci, že dosavadní integrace České republiky do Evropské unie, to znamená volná obchodní zóna a to, že nejsou kontroly na hranicích, já myslím, že je to zcela dostačující. V tuto chvíli je to dostačující a jakoukoliv další integraci bych velmi vážně zvažoval. Protože my se nemůžeme přeci jako Česká republika podílet na neodpovědné, lživé a podvodné politice Evropské unie, tím mám na mysli konkrétně třeba Řecko, které v Evropské unii vůbec nemělo být, protože falšovalo doklady, ty přístupové doklady o vstupu do Evropské unie, to znamená na této politice my se opravdu podílet nemůžeme. My nemáme, Česká republika, peníze na to, abysme se starali ještě o druhé, kteří podváděli. My máme problémy, abychom se postarali o naše občany.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak hodnotíte rozdílný přístup v hlasování Česka pro Kosovo a proti lepšímu postavení Palestiny v OSN?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak, podívejte se, problém Kosova, já celkem souhlasím s tím, já mám problém s tím uznávat, takhle, generelně jsem pro to, že každý národ má právo na sebeurčení, to určitě ano. Problém Kosova je však specifický, protože Albánci již to právo na sebeurčení naplnili tím, že mají svůj vlastní stát, oni mají Albánii přeci, takže ten, kdo chce mít vlastní stát z Albánců, může žít ve vlastním státě bez problémů, je to něco jiného než Kurdové, což je mimochodem největší národ na světě, který nemá vlastní stát, je jich 40 milionů a jsou rozpolceni mezi Tureckem a Irákem, ale a vlastně ani historicky ti Albánci na tom území nežili. To znamená tady se nabízí trošku ekvivalent se sudetskými Němci a se Sudety v případě Československa a já si myslím, že přesto, že jsem pro sebeurčení, nemám nic proti samostatnému státu různých národů, tak u případu Kosova, to znova říkám, to jejich právo na sebeurčení těch Albánců naplněno je již dávno státem Albánie. Dneska jsme už ve, řekl bych, svobodné Evropě, kde se každý tam může přestěhovat, takže tady, já si nejsem jistý a musím říci, že já bych pro tu samostatnost Kosova asi nehlasoval.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A pro samostatnost, respektive pro to lepší postavení Palestiny?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak co se týče Palestiny, tak ten problém je trošku jiný. Já jsem pro to, aby Palestinci měli právo na sebeurčení, aby měli svůj vlastní stát, svůj demokratický stát. To je určitě v případě Palestinců zcela legitimní. Nicméně problém je v tom, že současná palestinská vláda je postavená na řekl bych teroristických principech. A s tím já absolutně souhlasit nemohu. To znamená samostatný stát Palestinců ano, nicméně současná palestinská vláda je skutečně postavená na principech terorismu, což absolutně odmítám. Proto to finální řešení je samozřejmě na bezpečnostních zárukách řekl bych států v tom prostoru, musí se zapojit i Rusko a Spojené státy a finální řešení je samozřejmě na Izraelcích a na Palestincích.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžete ještě, pane Okamuro, využít jednu minutu bez mojí konkrétní otázky nebo samozřejmě můžu položit ...

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak já bych radši dal tu vaši otázku ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jo? dobře.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Já jsem si proslov nepřipravil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste na svém blogu napsal v říjnu: "To, jestli budu či nebudu zvolený prezidentem, je vedlejší, podstata je, zda se podaří něco vykonat. I sama kandidatura je cesta v před." Co od vás můžeme v tomto směru očekávat? Vy samozřejmě zůstáváte senátorem. Jaké priority máte?

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Tak, jak jsem říkal, zavedení přímé demokracie v České republice, krokem k tomu je zákon o referendu, ten budu prosazovat, aby se lidé mohli přímo podílet na moci a když tak odvolávat ty politiky, kteří, který neplní program nebo nějakým způsobem chybují. Dále je to zavedení zákona a ten návrh mám připraven, nicméně v Senátu má většinu ČSSD a musím říci, že jsem se u politiků nesetkal s dobrým ohlasem, je to zákon o hmotné a trestní odpovědnosti pro politiky, úředníky s vlivem na rozdělování veřejných peněz, soudce a státní zástupce. To je potřeba prosadit, protože rozkrádání naší země už nesmí být beztrestné, jako bylo doposud. Nicméně musím říci, že ta, že ten ohlas u kolegů v parlamentu není nijak nadšený a protože jsme tam nezávislí bohužel v Senátu pouze dva, což mě také ten výsledek senátních voleb trošku nemile překvapil, protože já jsem myslel, že lidé jsou nespokojení, přitom opět si to navolili tak, že většinu má dosavadní establishment, tak tyto mé návrhy mimo jiné jsou sepsány i v mým knihách i na mých blozích, takže posluchači je můžou kdykoliv přečíst dopodrobna, protože tady je už na to málo prostoru, tak ta hmotná trestní odpovědnost, posílení odpovědnosti politiků a exekutivy a posílení přímé demokracie v České republice a aby lidé se mohli i podílet referendy na řízení země, to znamená v zásadních věcech, tak to je ten můj volební program zcela v kostce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy máte, řekněme, recept na to, aby nám všem bylo lépe. Jak říkáte, jsou to tři kouzelná slůvka.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Víte, těch slůvek je víc. Pojďme být více solidární, nezávidět si, nebýt tak sobečtí, pomáhat si, zdravit se, nelhat a víte ta naše země, já vždycky říkám v zahraničí, když přemlouvám ty zahraniční velké cestovní kanceláře, aby posílali turisty k nám do České republiky, nikoliv do Itálie, do Francie, či do Španělska, což je velmi obtížné tím pádem, protože to jsou velké země a známé, já říkám, my jsme země, která v přepočtu na počet obyvatel dala asi nejvíc světoznámých zemí, světoznámých osobností na světě. Máme Muchu, Kafku, Dvořáka, Smetanu, Čáslavskou, Lendla, Navrátilovou a další a my jsme velmi šikovný národ, takový malý národ a tolik světoznámých lidí, kontaktní čočky, profesor Wichterle a my kdybychom skutečně zabrali trošku víc se zajímali o správu věcí veřejných, víc považovali tu naši vlast, že je skutečně naše, že je to takové to naše dítě, které chceme vychovávat, nerezignovali na naši vlast, my jsme mohli dávno být za 20 let už Švýcarskem nebo Norskem nebo jakoukoliv takovou zemí. Uvědomme si, že v Japonsku třeba v roce 1964, 19 let po olympiádě už jezdil superexpres Shinkansen a organizovali olympiádu. My jsme 20 let po revoluci a podívejte se, že ten stav zdaleka není takový, jako mohl být. Takže pojďme zabrat, nerezignujme, pojďme se zajímat o věci veřejné a nenechme to jen těm nahoře.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pan Tomio Okamura byl hostem speciálního vydání Jak to vidí. Pořadu, ve kterém na Dvojce v abecedním pořadí představujeme všechny kandidátky a kandidáty přímé volby prezidenta, včetně těch, kteří byli z klání vyřazeni. Pane Okamuro, děkuji vám za váš čas a za rozhovor. Mějte se hezky.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Děkuji, mějte se hezky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra si prostřednictvím radiomostu z Bruselem budu povídat s paní Zuzanou Roithovou, europoslankyní za křesťanské demokraty. Příjemný den všem přeje Zita Senková. Na slyšenou.

Tomio OKAMURA, poslanec, prezidentský kandidát
--------------------
Na slyšenou.

autor: zis
Spustit audio