Jak to vidí Ondřej Neff - 27.4.

27. duben 2010

Úterním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byl spisovatel a publicista PhDr. Ondřej Neff. Uvnitř článku opět nabízíme needitovaný a neautorizovaný přepis pořadu. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)


Jak to vidí PhDr. Ondřej Neff...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý poslech dopoledního vysílání vám přeje Zuzana Burešová. Proti mně ve studiu už usedl spisovatel a publicista Ondřej Neff. Vítám vás tady. Pěkný den.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Dobrý den.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Naším hlavním tématem je dnes ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha ona soptící sopka na Islandu. Ptáme se našich posluchačů, jestli jim nějakým způsobem ovlivnila život a vůbec, jak ovlivnila život v Česku. Dotklo se tohle téma nějakým způsobem i vás?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, dotklo se mé nervové soustavy, poněvadž máme teďka ve Spojených státech, respektive měli jsme fotovýpravu. A tak bylo napínavé, jestli se vrátí. A dále bylo napínavé, jestli druhá fotovýprava, kterou vedu, se tam dostane vůbec do těch Spojených států. Takže, zdá se, že to dopadlo dobře a větší část se včera vrátila a v pátek jedeme. Takže, snad to dobře dopadne.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky vás napadlo taková ta souvislost, jak jsme pořád takoví bezbranní vůči té přírodě, že ona má stále navrch, ať už všechno, co známe, vymysleli, vyzkoumali, tak je v podstatě úplně naprosto bezcenné, když to porovnáme s tím, jak mocná je příroda?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak tohle mě samozřejmě nemohlo nenapadnout, ale taky mě napadlo, jak jsme bezbranní vůči úředníkům, protože já jsem od samého počátku měl hluboké pochyby o tom, jestli to má smysl a takovou legrační příhodu jsem zažil, protože já píšu do Lidových novin takový sloupek, který vychází v pondělí. A tak jsem ho napsal už v pátek, abych nemusel nic dělat. A nějak jsem tam tuhle tu pochybu vyjádřil. A pak jsem si říkal, no,tak ty mě sežerou potom, namažou si mě na chleba, že je takhle zlehčuju. No a pak jsem slyšel v rádiu,že jo, pěkně v neděli, jak vzlétla ta letadla a zkoumala to ovzduší a nic tam nebylo. Tak jsem si řekl, je to dobré, možná, že se proslavím jako ten, který na to první upozornil a těch hlasů je stále víc, které zpochybňují, jestli to nebyl takový jako poplach typu vlk-vlk, že, z té pohádky. Víte, ten princip té, jak voni tomu říkají, předběžná opatrnost nebo prostě ten termín je ještě nějaký stupidnější, prostě, že to nebezpečí není, nebude. Ale co kdyby bylo? Tak radši něco uděláme, jo. Takže, samozřejmě, že kdybychom zakázali letadla, tak nebudeme mít letecké katastrofy, to je nabíledni, že. Tak mám obavu, že se stalo něco podobného.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha náš dnešní host, spisovatel, publicista Ondřej Neff. Přesně před dvaceti lety vynesl raketoplán Discovery do kosmu Hubbleův vesmírný teleskop. Můžeme si říct, v čem lidstvu pomohl?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak víte, lidstvu pomohl, to je problém astronomie, která, to mě kdysi Jiří Grygar vysvětloval, jak ta astronomie je vlastně věda, která má takový ten přímý vliv na lidské věci nejmenší. Prostě, že se objeví nějaké věci, to nebudete mít levnější chleba, nebudete mít, co já vím, zábavnější rádio. Jo, prostě nemá to žádný bezprostřední efekt. Ale ten Hubbleův teleskop je ojedinělý v tom, že jaksi rozšířil ty vědomosti ne o jeden řád, ale prostě těžko odhadnout. Já to jako neastronom nedovedu odhadnout, o kolik řádů se rozšířila jaksi ta oblast zkoumání astronomie. A jak říkám, vy, já, prostě běžní lidé to nijak nepocítíme, ale prostě pro rozvoj té vědy to mělo obrovský vliv, protože to je jako, kdybyste měla brýle pomatlané nějakým blátem a najednou jste je sejmula. Ale i tento příklad, myslím, není adekvátní tomu obrovskému pokroku, který nastal, když bylo možné tento jaksi sám o sobě velký teleskop vynést do kosmického prostoru, kde nevadí /nesrozumitelné/.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ten teleskop pořídil během těch dvaceti let zhruba pětadvacet tisíc snímků, které poslal na Zem. Díval jste se někdy na ty snímky? Ne na všechny, ale přece jenom některý vás vyloženě fascinoval?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Tak to víte, samozřejmě jako laik, jako neodborník jsem to vnímal spíš jako estetickou věc. To jsou úžasné obrazy. A když si představíte ty vzdálenosti a ty prostory, které se vymykají vůbec našemu vnímání, že. My jsme zvyklí uvažovat v řádů metrů, stovek metrů a kilometrů, ale tady prostě to jsou miliardy, miliardy kilometrů. I toto číslo je směšné, co jsem právě vyřkl. Tak to tajemství prostě člověka až skličuje. Ale zase pociťuju pýchu, že se našel někdo, kdo to dokázal vymyslet, vyrobit, vynést na tu oběžnou dráhu a zpracovávat. Ty výsledky se budou zpracovávat ještě strašně dlouho.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dvacet let, to už je poměrně hodně dlouho. Jaký bude další osud toho Hubbleova teleskopu? Kdo bude jeho nástupcem?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak víte, víte, ono se vždycky, vono už několikrát v historii toho Hubbleova teleskopu se říkalo, že bude vyřazen a že bude prostě dán do starého železa, ale staroušek fungoval, takže nebyl důvod ho nějakým způsobem vypínat. To je právě to úžasné, že i v těch skutečně extrémně nevlídných podmínkách kosmického prostoru často ty přístroje pracují daleko delší dobu, než na jakou byly stavěny. Takže, prostě ten Hubbleův teleskop určitě bude fungovat dál.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A jeho osud bude asi takový, že jako ostatní tato zařízení zřejmě potom shoří v atmosféře.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak ono někdy jsou tam dokonce naváděny. Samozřejmě, že shoří v atmosféře, protože ta gravitace jako prostě na něj působí a takže jako vše i tento přístroj bude mít svůj konec.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Do té doby, než se stane, tuším, že to je rok až 2014, tak určitě ještě uvidíme spoustu zajímavých snímků. Z vesmíru zpátky na zem se spisovatelem, publicistou Ondřejem Neffem. 1. května začne světová výstava v Šanghaji. Česká vláda na něj vyčlenila několik desítek milionů korun. Mají podle vás takové výstavy smysl?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak určitě mají smysl. Víte, ty výstavy se pořádají už hodně dlouho. Ono se vlastně navázalo na takovou tradici těch průmyslových výstav, které začaly už v 18. století, že. Taková ta naše slavná jubilejní výstava 1891, to bylo jubileum 1791, že jo. To prostě na Žofíně, tam ukazovali nějaké výrobky a to. Takže, první opravdu světová výstava byla v roce 1851 v Londýně. Tam byl právě tenkrát ten slavný, ten křišťálový palác. To byl takový div světa. No a třeba Eiffelovka francouzská je taky pozůstatek jedné takové světové výstavy. Takže, samozřejmě já si teda myslím, že především to má význam pro ten stát, který to vystavuje,že ten se tam vlastně jaksi prezentuje nejvíc. A tentokrát je to tedy Čína, což je teda mocnost, která nepochybně vstupuje do toho 21. století jako s obrovskou energií a ty její úspěchy jsou ohromující. Takže, pro ně to má samozřejmě jako obrovský význam. No a já se domnívám, že by byla obrovská chyba, kdybychom tam nebyli a pokud se nám podaří zaujmout a nějakým způsobem se tam prosadit v té obrovské nabídce nápadů, tak to bude jenom dobře. Už se nám to párkrát podařilo, že prostě byl velký úspěch československé expozice v Bruselu v roce 1958 a v Montrealu to taky dopadlo velmi dobře. No, tak pokud by to dopadlo dobře v té Šanghaji, tak si myslím, že to je místo, které by bylo velmi důležité obsadit, protože prostě to 21. století bude podle mého názoru asijské.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Čím si myslíte, že Česká republika může oslovit zahraničí? Jakými exponáty, tím vším, co jsme dokázali, nejenom tedy v oblasti umění, kultury, ale tedy průmyslu.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Víte, tohle to je, myslím, nevyzpytatelná věc, protože jako vlastně, upřímně řečeno, my tady nemáme nic ohromujícího, co by mělo posadit jaksi na židli Číňany nebo prostě kohokoliv. Ale jaksi ten vtip určitý, který tady přece jenom se podařilo nezničit, tak velmi často pomůže daleko víc než nějaké technické zázraky nebo vědecké nějaké ohromující objevy, kterým ti lidé stejně nerozumí a v podstatě jsou k tomu dneska už takoví otupělí. Ale pokud se nám tam podaří něčím jaksi tu přitáhnout tu pozornost lidí, no tak prostě ta republika najednou vejde ve známost. Víte, my jsme loni byli se ženou v Koreji, v Jižní Koreji a tam je Česká republika nesmírně populární, ale skutečně doslova populární kvůli v podstatě takové bagatelní věci, a sice kvůli nějakému zamilovanému seriálu televiznímu, který se jmenuje Milenci z Prahy a všichni jako chtějí do Prahy, byli v Praze, chystají se do Prahy. Víte, s kým se setkáte a řeknete, že jste z Prahy, tak jé, tak to je jako v tom filmu a to. Vidíte, a je to hloupost, která nás nestála ani korunu, to byl jejich podnět. Takže, jestli my tam nějakým způsobem zaujmeme, tak oni ti Číňané vůbec nejsou nějaký, já jsem je poznal malinko, zpovzdálí, ale to jsou nesmírně milí lidé, zvědaví lidé a takoví jako pozitivní lidé, takže rozhodně je dobře, že jsme tam a absolutně jsem přesvědčený, že to nebyly špatně vynaložené peníze. Tím spíš, že ta zkušenost ukazuje, že my skutečně tyhle ty prezentace dělat umíme velmi dobře.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak jste řekl, že je třeba zaujmout i vtipem, tak mě napadlo,že na té výstavě bude prezentována obyčejná naše česká síťovka, která dobývá světové trhy. A to možná ten vtip je.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, jo, no tak síťovka. Já jsem to nevěděl tedy, to jste mi říkala, než jsme přišli do studia, takže síťovka je samozřejmě úžasná věc, netušil jsem, že to je český vynález. Takže ale samozřejmě, že to je jako věc, která je, jak jsem řekl ne příliš důležitá, abych tak řekl zdvořile, že. Ale když jde o to zaujmout,tak může být důležité cokoliv. To je úplně jedno, čím zaujmete v pozitivním slova smyslu. Připoutáte pozornost a pak se řekne, no, jo, tak ty Češi vynalezli síťovku, no, tak proč by nevynalezli, co já vím, třeba perpetuum mobile nebo.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme na to dokonce patent, na tu síťovku. Povídáme si se spisovatelem, publicistou Ondřejem Neffem ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha. V Česku probíhá národní anketa, která se jmenuje Sedm divů Česka. Hlasuje se v pěti kategoriích: města a místa, objevy a vynálezy, umění a kultura, výkony a rekordy a potom hlas lidu. Jaké jsou vaše tipy? Vy jste teď už byl také v jednom televizním pořadu, kde jste měl určité své představy, ale možná, že někteří diváci ten program neviděli. Můžete říci, jaké jsou vaše tipy v těch jednotlivých kategoriích?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak já jsem tam prosazoval postavu Františka Křižíka, našeho technika, vynálezce, obrovská figura naší minulosti. Nicméně, když jsem potom o tom přemýšlel, co máme třeba unikátní, tak málo platné, úžasná věc, která je v Praze, je kubistická architektura. To je skutečně unikátní věc. Tolik budov, zachovaných budov v kubistickém stylu není nikde na světě. Já vím, že to nikoho nebaví jako mezi námi, když si řekneme,že by někdo támhle někde v Honolulu si řekl, musím jet do Prahy se podívat na kubistickou Lucernou, která je támhle za Baťou na Václavském náměstí, tak to si těžko představit, nicméně objektivně je to skutečně jako přinejmenším z mého pohledu jako milovníka umění něco naprosto neuvěřitelného a nádherného.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když byste měl hlasovat v kategorii města a místa, jaký by byl váš tip? Kam rád se vracíte?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Určitě Krumlov, Krumlov miluju, Krumlov je úžasná věc. Samozřejmě Praha je taková jako, jako Praha je absolutní, ale ta je příliš už známá. Ale ten Krumlov je klenot fascinující. No a taky Třeboň bych tam zahrnul, tu taky miluju, Třeboň.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě na jednu kategorii se vás zeptám, je to kategorie výkony a rekordy. Tam, tuším, byl zařazen, jeden tip byl pan Zátopek.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
To já myslím, že to je jaksi nepřekonatelná figura, úžasná. Já jsem ho jednou potkal na chodníku. Jsem pyšný na to, že jsem ho viděl živého. Von bydlel někde za jindřišskou věží, tam, jak je jeruzalémská, tam někde bydlel. Jednou jsem ho potkal, uctivě jsem ho zdravil, už to byl trochu jako starý pán. Tak to je fenomén nezapomenutelný.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ptám se na to taky proto, protože výsledky této celonárodní ankety budou zveřejněny 12. Června a vylosovaný účastník toho hlasování získá právě letenku a vstupenku na světovou výstavu EXPO 2010 v čínské Šanghaji, o které jsme právě před chvílí mluvili. Posloucháte Český rozhlas 2 - Praha. Naším hostem je spisovatel, publicista Ondřej Neff. Probereme spolu další téma. Je to téma, které je staré tak zhruba, tuším, dva dny. Skupina čínských a tureckých evangelických badatelů se domnívá, že na turecké hoře Ararat objevila zbytky biblické Noemovy archy. Tahle zpráva, jak jste na ni reagoval? Je to podle vás třeba zase takový pokus o oživení nějakého mýtu?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No,tak to víte, já jsem autor science-fiction a mě takovéto věci strašně zajímají a baví. Mě tam na tom rozesmála ta formulace, že jsou si z 99,9 % jisti, že to je opravdu ta Noemova archa. Víte, to je taková nehoráznost. Víte, mě to rozesmálo samozřejmě. Jako líbilo se mi to, že, jo,kdyby napsali třeba 96,81 %, jo, tak si řeknu, vida, jak asi k tomu přišli, k tomu číslu, ale tohle to prostě, to 99,99 to je vopravdu bezvadná věc. Podívejte, samozřejmě médiím se nedá věřit prakticky vůbec nic, tak proč bychom měli věřit této zprávě. Je možné, že tam někdo něco našel,ale víte, mě fascinuje, jako prostě to hned ztotožnit s Noemovou archou z bible. Jak k tomu mohli dojít? Je možné, že tam něco našli, jo. Tam je zajímavá zpráva, že to našli ve výši 4 tisíc metrů a že tam se nevyskytují pozůstatky, v těchto výškách, že se nevyskytují pozůstatky lidských obydlí, což je logické. Kdo by tam rozumný chtěl bydlet v takové nehostinné výšce. Takže, jako je možné, že se tam jaksi něco objevilo, ale hned to takovýmhle způsobem ztotožnit, to ve mně budí velké pochybnosti.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dá se očekávat, když se tato zpráva dostala do světa, že se to zřejmě nějakým způsobem asi uzavře, budou tam probíhat badatelské práce. Kdo ví, jak se bude dál ta situace v té oblasti vyvíjet.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No,tak to víte, ono velice často takovéto mediální humbuky se vytrubují do světa právě kvůli získání peněz, což netvrdím, že je zrovna tento případ. Říkám, obvykle to bývá, velmi často se takovéto věci dělají. Takže, samozřejmě, že by se dalo čekat, že to zaujme nějaké instituce nebo prostě vlády nebo, co já vím, jednotlivce, kteří budou ochotni a připraveni se na tom nějak finančně podílet, na tom výzkumu. A pokud se tam něco nalezne, tak rozhodně by bylo dobře se tím zabývat. Ale to víte, tyhle ty biblické reminiscence, teďka bylo nedávno znovu vystaveno to turínské plátno, že, které je taková vzácná relikvie. To je pruh látky, o kterém se mnozí domnívají, že ta látka sloužila jako pohřební roucho Ježíše Krista. Dokonce je tam otisk prostě těla a tváře člověka, který s největší pravděpodobností zemřel násilnou smrtí a všechny ty indicie vedou k tomu, že byl ukřižován a tak dále. A taky se to zkoumá velmi bedlivě už od 19. století. No a jsou badatelé, kteří věří tomu, že to je skutečně z biblické doby, to znamená z doby Kristova narození a života, tedy úmrtí, a někteří to zase popírají. Takže, pokud se tam skutečně něco našlo a věřme, že ano, tak se dá čekat, že příští roky budeme zpovzdálí sledovat velké spory, co to tam vlastně je. Ale že by prostě opravdu se našla Noemova archa, mi přijde takové velmi fantaskní.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč si myslíte ale, že skutečně lidé, badatelé mají tu touhu opravdu vracet se k těm mýtům, oživovat je, v tomto směru stále jaksi bádat?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak podívejte, vemte si, že mnohé mýty byly potvrzeny vědecky, že. Třeba byla nalezena Trója, že. To se také jaksi dlouho věřilo, že to je prostě nějaká báje a že žádná Trója nebyla a Schliemann ji vopravdu vykopal, že. Dokonce se nechal určitými biblickými odkazy nebo biblickými, těmi homérskými odkazy vést a skutečně to odpovídalo pravdě. Takže, oni tady jsou určité příklady, kdy se mýtus potvrdil. Takže, já se nedivím, že se bádá i tímto směrem. Vemte si třeba vůbec jaksi postava Ježíše Krista, která je tedy jaksi náboženská a dá se říci mýtická, ale protože nemá jaksi v historii žádnou oporu, protože nejsou žádné doložené zmínky o jeho životě a smrti, ale nicméně, když přijdete do Jeruzaléma, tak tam vám ukáží chrám svatého hrobu, ale také vám tam ukáží místo, které je úplně jinde a které naprosto odpovídá celou tou svou dislokací popisům z Nového zákona a tam vás zavedou na místo, kde budou tvrdit, že ano, toto je skutečně skalní hrob, kde byl Ježíš Kristu uložen a odkud tedy vstal z mrtvých. Takže, ona to není zcela ojedinělá věc, že našli na tom Araratu cosi, jakousi zkamenělou lodici.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli to bude těch kýžených 100 %, to se dozvíme v následujících letech, jestli ti badatelé měli pravdu. Naše povídání se pomalu chýlí k závěru. Máme ještě zhruba jednu minutku. Onřeji, povězte mi, co vás v následujících dnech čeká, kam se chystáte, na nějakou dalekou nebo na nějakou kratší cestu?
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
No, tak já už jsem se o tom zmiňoval. Tak v pátek s institutem digitální fotografie jedeme na tu fotografickou výpravu, jedeme do Utahu a Arizony fotit ty bájné krajiny včetně té slova Marlboro Country, která je na těch zhoubných reklamách, těch odporných zabijáckých cigaret. Takže, na to se velice těšíme.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak vám přeju šťastnou cestu.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Bez sopky.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ať sopky nesoptí, ať doletíte včas a samozřejmě v pořádku se vrátíte zase domů. Jsem ráda, že jste byl hostem v našem vysílání. Přeji krásné dny. Naším hostem byl spisovatel a publicista Ondřej Neff. Na slyšenou zase brzy.
Ondřej NEFF, spisovatel, publicista
--------------------
Děkuji za pozvání.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Reprízu tohoto pořadu si můžete poslechnout dnes večer krátce po 23. hodině.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio