Jak to vidí Ivan Hoffman - 14.6.

14. červen 2010

Pondělním hostem pořadu Jak to vidí (po 8:30 hodině) byl novinář a komentátor Ivan Hoffman. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Hoffman. ...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je právě půl deváté. Klidné dopoledne vám všem přeje Zuzana Burešová, ale i Ivan Hoffman, komentátor Deníku, který s námi každé pondělí rozebírá události posledních dnů. Zdravím vás do Zlína.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Já vás zdravím do Prahy a samozřejmě všude zdravím, kde nás lidé poslouchají.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Věřím, že jich je hodně. My začneme sportovní událostí roku, protože svůj největší svátek slaví fanoušci fotbalu. Jihoafrická republika hostí účastníky devatenáctého mistrovství světa v kopané. Patříte mezi fanoušky?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, patřím mezi fanoušky, a tím pádem samozřejmě trnu, co udělá všechno ten strašně kulatý nesmysl, ten hrozný míč, kolem kterého se to všechno točí.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vidíte, jak máme úplně odlišný pohled na fotbal, já zase trnu z toho, aby tam někdo neohluchl, protože tam je neuvěřitelná ta zvuková kulisa, lidé si stěžují. Ředitel šampionátu přemýšlí o tom, jestli opravdu nezakázat ty vuvuzely, které vydávají neuvěřitelný zvuk. Co o tom soudíte?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, mně se to teda vůbec nelíbí. Já jsem zpočátku měl pocit, že je chyba na té lince, jo, že prostě, jak se přenáší ten obraz, takže tam něco drnčí a že prostě je to porucha, kterou snad by technici měli umět opravit. A pak jsem zjistil, že když se člověk podívá na jiných stanicích, tak to tam bzučí taky, bzučí to při každém zápase téměř v každém okamžiku. No, a pak jsem teprve pochopil, mně to chvíli trvalo, než mi to teda došlo, že už to takhle bude furt. A mně to teda vůbec nevyhovuje, já se vůbec nemůžu na ten fotbal soustředit, že mně to strašně vadí.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Bavila jsem se s kolegy z České televize a oni také říkali, že tam televizní diváci volají a prosí, jestli není možné tu kulisu nějakým způsobem ztlumit.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Odfiltrovat, ano, měli by to vymyslet, ano.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Uvidíme, co přinesou. Odfiltrovat. Uvidíme, jestli něco s tím udělají, ale myslím si, že spíš ne, že to bude muset rozhodnout ředitel toho šampionátu. Řekne-li se ale fotbalový svátek, mělo by se cosi slavit. Je to svátek pro Afriku, vyřeší to něco toto uspořádání světového šampionátu, něco právě pro tento kout světa?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Já nevím, možná spíš upozorní na to, že takový kontinent vůbec existuje, protože pokud jde o Afriku, tak ta nejprve byla dlouhou dobu zájmem, teda v centru zájmu různých koloniálních velmocí. Potom si tam mezi sebou největší velmoci jakoby vyřizovaly účty, snažily se ovládnout další teritorium a potom, když skončila studená válka, tak najednou přišlo takové období naprostého nezájmu o Afriku a oni zůstali úplně bokem jakéhokoliv dění. Pak se o Afriku začala velmi intenzivně zajímat Čína, to je dodnes. Ta tam prostě má velmi čilé kontakty a ta tam vlastně nějak v posledních 10, 20 letech expanduje. No, a co bude dál, to se uvidí. Rozhodně Africe to, že se octla úplně mimo pozornost světa a mimo všechny ty globalizační trendy, moc nepomohlo a ten kontinent zůstal velmi chudý a ohrožený, a to, co se teď děje, že se tam na ně díváme, je samozřejmě pozitivní, ale nemělo by troubit na ty trouby prostě, protože z toho potom je strašně špatný pocit.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Sledoval jste ten slavnostní ceremoniál. Podle vás nejsou to zbytečně vyhozené peníze?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Já jsem ho sledoval částečně ne úplně celý. To je těžko říct. Ono dneska je to tak, že před každými olympijskými hrami, před každým mistrovstvím se ty země snaží nějakým způsobem prezentovat a udělat takovou show a já mám pocit, že to asi hodně lidí baví. Já bych se bez toho obešel, protože jsem příznivcem toho fotbalu, ale vím, že dneska už se to nedá udělat bez megakoncertů a bez takové parády na tom stadionu a asi už to patří k tomu showbyznysu a k té zábavě.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Hrát se bude ještě celý měsíc, takže výsledky a ty finálové zápasy a semifinálové zápasy máme teprve před sebou. Kdo je vaším nejoblíbenějším týmem, protože my Češi tam nejsme, Slováci vlastně tam jsou, těm bychom měli určitě fandit, ale vaším takovým tajným tipem?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Já, když se na to dívám, tak stále mám z toho takový trochu divný pocit, protože mám pocit, že ta ..., celý ten princip toho mistrovství světa je, že hráči, kteří za normálních okolností hrají v takových internacionálních sestavách v různých klubech, se najednou převléknou do těch národních dresů a my tam vidíme mužstva, která v jistém smyslu jsou nesehraná, teď tam proti sobě hrají bývalí spoluhráči a spolu tvoří hru proti hráči a je to celé takový zmatek. Když si člověk vezme, že tam je 13 hráčů z Chelsea, 13 hráčů z Barcelony, 8 hráčů Bayernu, tak já nevím, jestli bych nakonec neměl raději takový šampionát, na kterém by hrály ty sehrané týmy, které ..., kde prostě každý o sobě všechno ví, ví, kam má běžet a co má udělat. To znamená, mně to celé přijde takové, že než se to naučí a než si na sebe zvyknou, kde je kdo a komu má přihrát, tak už to pomalu končí. Ale kdybych teda měl říct, tak z těch zatím zápasů, co jsme viděli, tak, tak jsem se velmi potěšil teda tomu Německu, kdy konečně začaly padat góly a kdy tady jsem měl doopravdy pocit, že ti hráči o sobě trochu lépe vědí, než ti ostatní, ale ještě hodně dobrých týmů máme před sebou a mě tentokrát doopravdy nezajímá jedno konkrétní mužstvo, ale jsem zvědav, jestli v tom fotbale přijdou nějaké nové trendy a jestli to bude hezká hra.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Fotbalové hřiště, fotbalový trávník teď opustíme a dostaneme se v podstatě na další kolbiště tentokrát povolební.

redaktor
--------------------
Každý všední den vám v pořadu Jak to vidí nabízíme zamyšlení a postřehy našich exkluzivních hostů. Jak to vidí od pondělí do pátku vždy v 8.30 Český rozhlas 2 Praha.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekla jsem povolební kolbiště, mířím pochopitelně na Slovensko, kde zrovna včera skončily parlamentní volby. Nejvíc hlasů získala vládní strana Roberta Fica SMER, která ale kabinet nesestaví, protože nemá v parlamentu většinu, nicméně prezident samozřejmě sestavením vlády pověřil právě Roberta Fica. Nabízí se logická otázka, dopadly volby na Slovensku stejně jako v Čechách?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ano a ne, ony dopadly stejně v tom smyslu, že vítězná strana nesestaví vládu, ale dopadly jinak v tom smyslu, že zatímco tady bylo vítězství sociálních demokratů velice těsné, tak Robert Fico zvítězil drtivě. On dostal 35 skoro % hlasů, což je doopravdy velké vítězství, a tím pádem jeho opoziční role doopravdy nebude do počtu, ta bude velmi výrazná. Koalice 4 stran, které, které prostě zřejmě vytvoří vládu, to se tak jako předpokládá, bude mít o 8 poslanců víc, ale to je v situaci, kdy se předpokládá, že prezident bude vracet zákony a bude potřeba, aby tam doopravdy všichni chodili a aby se zúčastňovali těch schůzí, tak při docházce slovenských poslanců mají někteří komentátoři ze Slovenska pocit, že do roka můžeme očekávat volby předčasné. Ještě je jeden takový možná rozdíl, a to ten, že na Slovensku tenhle ten model všichni proti vítězi už má svoji tradici. Svého času takto vznikla koalice všech proti Mečiarovi, dnes to tedy bude koalice všech proti Ficovi, ale to je nebezpečné tím, že ty 4 strany jsou plné ambiciózních politiků a najednou budou 4 kohouti na jednom smetišti, a tehdy se ta, ten konsensus vytváří velmi těžko. Ta radost z porážky společného nepřítele ta dříve nebo později pomine a potom se objeví znovu teda staré problémy, které dneska politici příliš neumějí řešit nějak jinak, než to dělají ti ostatní, jinými slovy nějaká zázračná řešení příliš nejsou po ruce a tehdy hodně záleží na tom, jak jsou ti lidé schopni udělat kompromis, jak jsou schopni ustoupit od něčeho, co považují za svou prioritu, a navíc v politice se podvádí, krade, v politice se nechávají uplatit a ve chvíli, kdy vznikne spor, když někdo je odhalen, nechá se chytit, tak tehdy ti ostatní mají 2 možnosti, buďto se v tom plácat s ním, kdybych to tak měl lidově říct, anebo, anebo na něj ukázat prstem a říct: "S váma my nehrajem," ale to znamená, že z té koalice jedna strana vypadne, a tehdy se velmi těžko ta vláda udržuje. To znamená, to jsou úskalí, a v tom je i ten rozdíl proti výsledku českých voleb, kde se zdá, že ty 3 strany, které dnes vyjednávají o vládě, jsou schopny se domluvit na nějakou delší dobu a vydržet teda a mít nějaký průsečík názorů takový, se kterým vydrží i 4 roky. Na tom Slovensku o tom hodně lidí pochybuje.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Komentátoři soudí, že vítěznou těch voleb se stala předsedkyně SDKU-DS Iveta Radičová, která v té pozici toho lídra té strany vystřídala Mikuláše Dzurindu. Vy jste se s Ivetou Radičovou někdy setkal a znáte ji osobně?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ano, znám. Já bych za prvé řekl rád, že je dobré, když do politiky někde vstupuje žena, i do takové vysoké pozice. Ona vlastně hodně získala bodů politických a vešla ve známost při prezidentské kampani, kdy sice nevyhrála, ale nakonec se všichni shodli, že uspěla překvapivě dobře.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Získala milion hlasů.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, no, no, takže ona vlastně zapůsobila na tu veřejnost a přesvědčila ji. Kdybych měl být velmi upřímný, tak já jsem ji zažil i v situacích, kdy jako politicky jsem nenabyl dojmu, že je to ten skutečně obrovský velký tahoun a lídr, ale ona dneska v politice dnes až natolik nejde o to, jak je ten člověk sám o sobě politicky prozíravý, ale jde o to, kým se obklopí, jakými lidmi, jaký tým vytvoří, který prostě na něm pracuje a jakým způsobem umí, umí tu jejich práci prodat. A tady, protože to je inteligentní ženská, která má sociologické vzdělání, je velký předpoklad, že může být dobrou političkou.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Umíte si ji třeba představit v pozici premiérky slovenské vlády?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Já si myslím, že ona bude premiérka, ano, že to je logické.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Co soudíte o konci mečiarismu, když to nazvu na Slovensku, Vladimír Mečiar a jeho strana nepřekročila 5% hranici. Můžeme zhodnotit velice samozřejmě stručně osobnost Vladimíra Mečiara. Dá se říct, že už opravdu odchází navždy do politického důchodu?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Asi ano. On se vyčerpal, už to není ten silný vůdce, za kterým jde celý národ. Doopravdy ten jeho životopis politický zřejmě končí. Co je zajímavé, je, že vlastně ten Robert Fico je typově člověk asi hodně podobný, a tak se také stalo, že Fico vyhrál příliš, získal vlastně i Mečiarovy hlasy, a tím pádem se připravil o koaličního partnera. Jiná věc ale je, že to, že Fico byl ve vládě 4 roky s Mečiarem a s Jánem Slotou, tak to mu vlastně vystavilo stopku, to tvoří ten jeho dnešní nulový koaliční potenciál, že nikdo s ním nemůže jít do koalice. Musí se zapomenout na to, že se vlastně kdyby zašpinil, že se, že se zamotal prostě s těmito dvěma, ale jak víme, paměť voličů není dlouhá a dá se předpokládat, že se to Ficovi zapomene a odpustí, ale on trochu je takovým náhradníkem za Mečiara, jinými slovy možná se Mečiar tak trochu, tak trochu převtělil do Fica a tak Slovensko má i nadále takového toho silného lídra, což je teda politická figura, kterou hodně voličů potřebuje, obdivuje a věc, která prostě táhne.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A viděl jste včera to vyjádření, velmi emotivní vyjádření Jána Sloty, který prohlásil, že Slováci budou plakat krvavé slzy do roka a do dne, znělo to docela výhrůžně a bylo to v podstatě jenom jediné jeho prohlášení na výsledky voleb.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Tak ten Slota je člověk, který může zdálky vypadat směšný, ale je to člověk ve skutečnosti hodně nebezpečný. Je to člověk, který se profiluje konfliktem, který rád vytváří nevraživost, nenávist, vždy si k tomu najde nějakého nepřítele. Toto jsou lidé, kteří, na které je potřeba si dávat v politice obrovský pozor. To jsou lidé, kteří jsou schopni doopravdy přivést celé národy do katastrofálních konfliktů. Máme velké štěstí, že žijeme v mírové Evropě a že žijeme v Evropské unii, protože lidé jako Slota, ti doopravdy přinášejí krev a neštěstí a zlobu.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě když uzavřeme téma slovenských voleb, tak je asi určitě dobře, že neúspěšní byli v těchto volbách i ti, kteří se pokusili v tom parlamentu uspět s maďarskou kartou, což si myslím, že je docela dobrá zpráva pro Slováky a v podstatě pro nás pro všechny v Evropě.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Určitě ano, je to dobrá zpráva i pro Maďary.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro Maďary obzvlášť. Za chvíli další téma.

redaktor
--------------------
Posloucháte Jak to vidí publicista a komentátor Ivan Hoffman. Reprízu si můžete poslechnout dnes večer 5 minut po 23. Hodině, anebo už za hodinu na našem internetu v Rádiu na přání. Needitovaný přepis dnešní debaty najdete už zítra také na našem internetu na adrese praha.rozhlas.cz.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vybrali jsme si i jedno zahraniční téma. V Belgii se konaly o víkendu předčasné volby, které měly rozhodnout o novém složení parlamentu. Je známo, že v zemi chtějí bohatší Vlámové větší autonomii a chudí Valoni se obávají právě rozpadu země. Dopadlo to tak, že uspěla separatistická Nová vlámská aliance. Je to zpráva o tom, že Belgie směřuje pomalu ale jistě k rozpadu své země?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, už se objevily i zprávy, že tato hrozba se zřejmě nenaplní, že k tomu je potřeba více politických partnerů a že až takový radikální krok nakonec nenastane. Ale já se přiznám, já se odjakživa snažím zjistit, pokud jde o Belgii, kteří jsou kteří a co proti sobě vlastně mají a i když to vlastně z těch povrchních zpráv, které se vždycky o té které zemi objevují, když tam jsou zrovna volby, jinak, jinak nás jako kdyby svět nezajímal, jako kdybychom žili jenom od voleb k volbám a takhle těkáme po světě. Tak já jsem dodnes nepochopil. Mám pocit, že možná jsou tam nějaké jazykové problémy, samozřejmě někdo je chudší, někdo bohatší, někdo na někoho přispívá, různě se distribuují ty prostředky, ale to asi nebude hlavní. Možná je to, možná je to taková věčná potřeba nějak se proti někomu vymezit. Tak, jak 2 sousední vesnice, 2 sousední kraje si o sobě vyprávějí vtipy, jak ti od sousedů z vedlejší vesnice jsou hloupí, a to se tak traduje a možná to všichni nějak potřebujeme k životu mít pocit, že jsme v něčem jiní, lepší, ale na té Belgii se to dobře vidí, protože je to země naprosto civilizovaná, naprosto v pořádku, žádný problém tam nemá co být, musí existovat jedině lidem v hlavách, já prostě si nemůžu pomoci, já jsem jim neporozuměl dodnes.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vždycky, jak jste sám naznačil, jde o problém, který vznikne v čísi hlavě a pak je živen, prostě to tak je.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ano.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale nejsme mezinárodní analytici a tak se na to podívejme z úplně jiné stránky, dočetla jsem se, že volby v Belgii jsou prostě jednoznačně povinné. Za neúčast každého voliče je pokuta 55 eur. Co tomu říkáte, uspělo by to i u nás, že by byla spíš vyšší volební účast, než třeba ta letošní?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, já jsem příznivcem tohoto modelu. Dokonce vím, že je to taky v Austrálii, dejme tomu, a to je země, kde jsou všichni nesmírně tolerantní, přátelští jeden k druhému a tak dál, ale možná to je právě ten problém, proč u nás zákonodárce, když psal ústavy, tak udělal volby nepovinnými, dobrovolnými, to znamená, předpokládal, že může se stát, že ta nabídka politická stran bude taková, že si někdo nevybere nic a jednoduše dá přednost tomu, že k těm volbám nepůjde, tím pádem ten jeho hlas se vlastně rozloží mezi všechny ostatní. Je to dáno asi zkušeností historickou, kdy u nás dlouhá desetiletí byla sice národní fronta, ale vlastně vládla jedna strana a všichni ji volili dobrovolně povinně. Když někdo k těm volbám nešel, tak mohl mít nepříjemnosti, někdo si toho všiml. Byly doby, kdy na to mohl doplatit v kariéře a tak dál, takže účast byla 99,7 %. Jedině ti úplně nemocní nepřišli. A po této zkušenosti u nás dostal přednost ten princip dobrovolnosti. Ale ono to vyjde nastejno. Ve chvíli, kdy by doopravdy všichni k těm volbám šli, tak by podle mě nedopadly o moc jinak, protože myslím si, že velmi často lidé vyvažují svými hlasy, protože vlastně nejsou si úplně jisti, kteří jsou ti nejlepší, a u nás je ta tradice směřovat k nějakému patu, to znamená, když ve chvíli, kdy někteří mají příliš moc, tak jsou najednou voliči, kteří se zaleknou, a řeknou: "No, no, no, takhle tohle by nebylo dobré," a jdou a volí ty druhé. Jinými slovy ta situace při povinných volbách by nebyla podle mě o moc jiná, než při těch nepovinných. Ale jak říkám, mně se ta myšlenka jak v té Austrálii, tak v Belgii zdá dobrá.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Soudí komentátor Deníku Ivan Hoffman. No, a my probereme za chvíli jedno téma, které velmi trápí starosty našich obcí.

redaktor
--------------------
Jak to vidí neurochirurg Vladimír Beneš, publicista Ivan Hoffman, biskup Václav Malý, místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová nebo další české významné osobnosti z nejrůznějších oborů lidské činnosti, Jak to vidí od pondělí do pátku vždy v 8.30 Český rozhlas 2 Praha.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezident republiky vetoval zákon o loteriích a vzal obcím právo regulovat od 1. července hazard. Návrh dával obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Rozumíte rozhodnutí pana prezidenta?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, já mu moc nerozumím. Já si myslím, že prezident by měl být takovou morální autoritou a že by hlavně měl řešit, jestli hazard je společensky nebezpečný, anebo naopak společensky prospěšný, to je ta jeho podle mě úloha daná, daná tím jeho vysokým postavením a tím, že bydlí na takovém krásném Hradě. Tak ve chvíli, kdy on uvažuje, proč, proč nejde omezit hazard, tak mám z toho takové rozpaky, protože vymlouvat se na to, že ze špinavých peněz, peněz z hazardu se financují dobré věci jako je divadlo, sport, neziskové organizace a já nevím, co všechno, tak to je strašně průhledné. Ve skutečnosti při tom vetu šlo o to, aby všichni ti, kteří provozují sázkové loterijní společnosti, aby nepřišly o obrovské peníze. A ony o ně nepřijdou a teď vlastně ten zákon spadne pod stůl. Než vznikne nějaký jiný, který by upravoval prostě ta, ty nepříjemnosti, které hazard přináší, tak uplynu znovu mnoho času a to všechno nemuselo být, protože, pokud měl prezident nějaké výhrady a byl by nechal ten zákon projít, tak ty výhrady se daly napravit nějakou novelou. Zatímco když žádná novela není, žádná změna pravidel není, tak můžeme počítat s tím, že všechny nešvary, na které si nejen starostové, ale dejme tomu i mnoho rodičů, kteří mají doma gamblera, nebo mnoho rodin, které jsou v krizi, protože někdo prohraje všechny peníze a tak dál, tak to všechno přetrvává a zůstává dál a já mám pocit, že když někdo takovýmto způsobem podpoří hazard, tak za to i nese odpovědnost. Já to mám panu prezidentovi hodně za zlé.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo ví, co by na to řekl, jak by odpověděl Jára Cimrman.

redaktor
--------------------
Každý všední den vám v pořadu Jak to vidí nabízíme zamyšlení a postřehy našich exkluzivních hostů. Jak to vidí od pondělí vždy v 8.30 Český rozhlas 2 Praha.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To jméno jsem vůbec nevyslovila jen tak mimoděk, ale záměrně, protože v posledních týdnech u nás probíhala anketa Největší div Česka. Do 7 divů lidé zařadili například české pivo, české sklo, Pražský hrad a 2 velikány Karla IV. a právě Járu Cimrmana. Jak byste obhájil právě posledně jmenovaného?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ono se to dalo čekat, ale já mám tady takové dilema, já si říkám, že je to evergreen, že Jára Cimrman vyhrává, anebo je to už opakovaný vtip, který, jak známo, už přestává být vtipem. On se totiž už stal největším Čechem, což bylo kouzelné, ale já nevím, jak to bude nadále, možná, že Jára Cimrman se stane ještě nakonec prezidentem.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezidentem, ano.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
A že ho lidé zvolí, až bude přímá volba. A to pak jsem zvědav, kdo si tam teda doopravdy sedne. Ale je to, z jedné strany je to sympatické. My se toho Járy Cimrmana, zdá se, všichni držíme pevně a máme jistotu, že ještě toho mnoho objeví a odhalí a že se o něm ještě mnoho toho dozvíme a ta postava doopravdy stále ještě skýtá pro nás mnoho nadějí a dobře, že ho máme, no.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ona ta anketa je vlastně odrazem i naší povahy, protože Češi prostě mají rádi, rádi recesi.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Určitě.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ivane, čím si připíjíte na zdraví?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Na zdraví vínem.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vínem. A jakou má barvu to víno?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, zásadně, teda nejraději bílým anebo potom červeným, ale určitě ne růžovým, jestli míříte tím směrem.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tím směrem mířím, že kdybych k vám přijela na návštěvu a přivezla láhev růžového, jestli bychom ji otevřeli, anebo byste taktně pomlčel a vyndal láhev červeného nebo bílého vína. Jaký máte vztah k růžovému vínu, protože teď probíhá obrovská cílená kampaň právě na nás spotřebitele, abychom si oblíbili růžové víno?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Tak ona míří především na generaci 20 až 30, jo, na mladé.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Naznačil jste, že už do toho nepatříte.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ne, ne, ne, já už ne. A také nejsem teda tím čtenářem lifestylových magazínů, které diktují módu, styl, ale jsou to shodou okolností teda tiskoviny, které se především snaží dostat lidem do hlavy a do peněženky a ta informace tam velmi často splývá s manipulací, a to já nemám rád. To znamená, já to růžové víno stále podezřele vnímán tak, jak bylo kdysi na začátku, jako takovou směs toho špatného bílého se špatným červeným, i když vím, že už to tak samozřejmě není. Dnes se vyrábí růžové víno z modrých hroznů. Začne svůj život jako víno červené, pak ho žije jako víno bílé. Prostě všechny ty marketingové řeči kolem toho znám, ale já mám rád taková ta těžkopádná stará obyčejná vína tak, jak byla vždycky, ale to je zřejmě ale dáno tím, že někdy ta chuť, kterou člověk na něco má, ho provází celým životem a už se to prostě nějak nezmění.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Hlavně, ať už si připijeme čímkoliv, tak hlavně abychom zdraví opravdu byli.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ano.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste říkal, že máte rád vína, jestlipak máte rád rozhlas? Tahle otázka je položená záměrně, protože my se právě i dnes našich posluchačů ptáme, proč rádi poslouchají rádio, co se jim na naší stanici líbí, co by změnili, a tak se chci zeptat vás, kdy jste se vlastně potkal s rozhlasem coby médiem a začal s ním spolupracovat?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Tak určitě před nějakými 20 lety nejprve ve zpravodajských stanicích. Pak jednu dobu jsme krátce byli i v privátní stanici spolu.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To jste byl můj šéf dokonce.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Ano, na to rád vzpomínám. Ale pro mě osudem je určitě veřejnoprávní rádio a pokud jde o stanici Praha, tak já jsem několik let moderoval takový noční pořad po půlnoci, a to je podle mě úplně to nehezčí rádio, kdy vlastně to rádio patří lidem, kteří do něj zavolají a kteří si mezi sebou povídají, to je jedna taková jeho hezká podoba.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Co cítíte, když ráno přijdete do rozhlasového studia, do Zlína, rozsvítí se to červené světlo?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak já mám pocit, že rádio možná nepřenese úplně dobře informace, ale přenáší emoce velmi přesně. Navíc si myslím, že proti televizi rádio má tu výhodu, že má, že má hezčí obrázky, že když lidé přemýšlejí nahlas a nejsou odpoutáváni tím, co vidí, takže se lépe soustředí, a tak já mám rádio velmi rád. Navíc v dnešní době, kdy se říká, že všechno přebije internet a internet všechno nahradí a vytěsní, tak já stále si myslím, že přežijí papírové noviny a přežije rozhlasový vysílač a vede mě k tomu to, že zatímco internet má samozřejmě všechny informace a má je neustále a v obrovském množství, tak stále vždy zůstane taková nutnost, že ty informace bude muset někdo vybrat, bude je muset seřadit, bude muset něco z toho z té záplavy dát do pozornosti, to znamená odvysílat, vytisknout a právě tato služba, kterou nabízí veřejnoprávní rádio, jakési orientace, tak ta na tom internetu nikdy nemůže být, protože já jsem optimista a myslím si, že rádio je věčné.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za tento názor. Tolik Ivan Hoffman ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha. Přeji krásné dny a příští pondělí opět krátce po půl deváté na slyšenou u nás ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník
--------------------
Také se těším.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.