Jak urychlit dozrávání rajčat? Možností máte hned několik

11. září 2015

Právě teď, uprostřed září, je čas na sklizeň rajčat. Rajčata totiž můžou zůstat na záhonech až do prvních mrazů. Ale co dělat, když jsou plody pořád zelené, vy nemáte čas a hlavně, nechcete o úrodu přijít?

„Důležité je sledovat vývoj počasí. Pokud meteorologové začnou mluvit o prvních mrazících, tak se zamyslete nad tím, jestli je urychleně sklidit, nebo ne,“ říká zahrádkářská odbornice Ludmila Dušková.

Obvykle to bývá, samozřejmě podle oblastí, až v polovině října. Ale i tak se o rostliny musíte pořádně starat, tedy stejně jako v létě. Znamená to nezapomenout je odplevelovat, odstraňovat postranní výhony, popraskané plody. „Letos opravdu pršelo málo, a tak i rosa nebo slabší deštík právě popraskání způsobily.“ Hlavně u odrůd, které mají slabou slupku nebo jsou velkoplodé, tedy třeba Start.


Odebírejte jen dostatečně vyvinuté plody, bez plísní a dalších nemocí. „A klidně je dejte mezi okna. A to celé vijany,“ říká Dušková. Ale všechny by se měly sklízet se stopkou. Ta totiž zvýrazňuje jejich aroma a chuť.

Jak rajčata sušit?

Popraskání u slupky je ale podle Duškové problém. Rostliny hned začnou hnít nebo je napadnou houby. „Já jsem sama, u hodně masitých odrůd, letos poprvé zkusila sušení rajčat. A bylo tak horko, že to šlo samo. Na síto jsem rozprostřela silné plátky rajčat, které do rána uschly. Následně jsem je nakládala do soli a balzamikového octa nebo olivového oleje. A je to skutečně vynikající,“ radí Dušková.

Čtěte také

„Vysokohorská“ rajčata

Jan Kopřiva, který má zahradu v chladnější oblasti, má trochu jiné zkušenosti. Je totiž nucený používat fóliovníky. „Ty jsou dnes už narostlá, ale nezrají. Proto jsem omezil zálivku, aby dál nerostla. Až pak začnou dozrávat.“

Teď už jsou noci chladné, tak je důležité hodně větrat, tedy přes den. „Pokud totiž fóliáky, ve snaze udržet teplo, uzavřete, tak vám tam začne kondenzovat voda, která z fólie skapává na plody. A tím vám nepěkně popraskají!“

Další urychlovací triky

Další možností je naskládat zelené plody do velkých, třílitrových sklenic. Nebo, to je další rada Ludmily Duškové, zabalte plody do ubrousku, každý zvlášť a naskládejte je do nízké krabice. Mezi ně pak vložte jablka, ty totiž uvolňují etylén a pomůžou rajčatům dozrát. Jen musíte počítat s tím, že asi nebudou mít takovou chuť, na kterou jste zvyklí. Chybí jím totiž sluníčko.

A pokud hrozí mrazy a vy nemáte čas, tak zkuste celé rostliny, i s kořenem, vytáhnout ze záhonu a zavěsit někde do kůlny nebo na půdu. „Ale vždy musí být hlavou dolů, tedy kořeny nahoru. A na té postupně usychající rostlině rajčata taky dozrají. A jejich chuť je ucházející,“ přidává radu Jan Kopřiva.

Rozmarýn a cherry rajčata

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.