Jak si vyrobit vlastní šperky. Mistrovský kurz šperkaře Hanuše Lamra

7. červenec 2022

Hanuš Lamr je šperkař s osobitým stylem, jehož brož nosila i třeba Madeleine Albrightová. Důležitou inspirací se mu stala příroda, díky které našel svou nezaměnitelnou estetiku. Právě nalezení vlastní cesty doporučuje v Mistrovském kurzu i všem zájemcům o šperkařské řemeslo. „Dozvíte se, jak šperky dělat trošku jinak, jak z nich nedělat jen komerční záležitost, ale jak jimi také něco sdělit,“ láká Hanuš Lamr k poslechu své lekce.

Hanuš Lamr sám prý nikdy nebyl vynikající žák. Ale už jako malý miloval přírodu. Chodil do botanického kroužku a už na základní škole znal spoustu rostlin latinským názvem. Rodiče ho ale poslali na šperkařskou školu a nakonec ještě na UMPRUM věnoval sochařině.

Po škole byl vlastně tak trochu rozdvojený. Když dělal šperky, myslel na sochy. Když sochy, v hlavě se mu promítaly návrhy na šperky. Šperky vytvářel, ale stále tápal a hledal styl, který by vyhovoval jemu, ale i zákazníkům. A nakonec to přišlo samo. A opět vyhrála příroda.

Kolekce Cereal

V jeho pojetí vás mohou zdobit bolševníky, žaludy, túje, nažky dubu, květy fialek, šípky, mochyně, lusky hrášku, srdcovka a v současné době aktuální kolekce Cereal, tedy obilné klasy. „Jsem k přírodě maximálně pokorný, ale vždy to chce ještě nějakou úpravu,“ prozrazuje Hanuš Lamr.

Vraťte se do dětství, vzpomeňte si na zakázané ovoce. Ve šperku to můžete porušit
radí Hanuš Lamr všem, kteří chtějí šperk pozvednout z pouhé ozdoby na umění

Hanuš odlévá podle skutečných přírodnin malé objekty do vosku, i pomocí 3D tiskárny. Do voskové formy pak odlije výsledný tvar z drahého kovu, pečlivě obrousí a upraví, kombinuje s různými drahými kameny.

Brož pro Albrightovou

Madeleine Albrightová

„Nejvíce mě zajímá šperk jako umění,“ říká v Mistrovském kurzu. „Víc tíhnu k tomu vytvářet příběh, říct lidem o přírodě něco víc.“ Hanuš se také může pochlubit tím, že jeho brož měla ve své sbírce Madeleine Albrightová. Tu pro ni vyrobil v roce 2011.

Asi rok předtím už vytvářel originální šperky pro ministerstvo zahraničí, které jeho klenoty dávalo jako dar zahraničním návštěvám. Tuto zakázku vyhrál z několika uchazečů. Pak dostal zakázku, aby navrhl brož právě pro Albrightovou.

Byl z toho hodně nervózní a dlouhou dobu přemýšlel, co by tak mohl vyrobit. Nakonec vyhrál tepaný list, na který umístil fialovou ulitu hlemýždě, hrušku, jahodu a stříbrného chrobáka. Jmenuje se Hostina. Albrightová z brože byla údajně nadšená, což dokazují některé fotky, kdy má brož připnutou na svém oblečení.

autor: Jindra Horská
Spustit audio

Související