Jak se zbavit svých traumat a bolestí. A pomocí kreslení se odrazit ode dna. Mistrovský kurz výtvarníka Jana Šádka

25. srpen 2022

Měl idylické dětství. Alkohol a drogy ho ale nakonec dostali až do vězení, kde se pokusil o sebevraždu. Přestože nikdy nemaloval, kreslení se pro něj stalo terapií. A ve své lekci vás naučí jak se odrazit ode dna. „Není jednoduché se zvednout. Ale také to není nemožné. Nespoléhejte na to, že vám někdo pomůže. Sílu musíte najít sami v sobě,“ říká Jan Šádek. A co se kreslení týče, „nemusíte mít školy ani nadání, stačí mít chuť a vytrvalost,“ myslí si. Učte se od nejlepších!

Výtvarník a ilustrátor Jan Šádek měl prý idylické dětství. V pubertě ale propadl drogám a v dospělosti alkoholu. Tyto dvě závislosti ho dostali až na ulici. „Měl jsem úplně zkažený život. Nedokázal jsem se vůbec ovládat. Byl jsem jako v rauši. Mým jediným cílem bylo nebýt ani jeden den střízlivý,“ svěřuje se.

Malování jako terapie

Alkohol a drogy ho dostali dokonce do vězení, kde se pokusil o sebevraždu. „Když jsem vystřízlivěl a uvědomil si, co jsem chtěl udělat, řekl jsem si, že už nikdy nechci být v takovém stavu, kdy nevím, co dělám. A že musím přijmout zodpovědnost za všechno, co jsem napáchal.“

„Není jednoduché se zvednout, když jste na samém dně. Ale také to není nemožné. Nespoléhejte na to, že vám někdo pomůže. Sílu musíte najít sami v sobě,“ prohlašuje dnes Šádek. A přestože nikdy nemaloval, vzal ve vězeňské cele do ruky pastelky a začal kreslit.

Z bezdomovce uznávaným malířem

„Ze začátku pro mě bylo kreslení únikem od reality. Bylo mi terapií. Později se z toho stala radost, která mě vydržela dodnes. Nemusíte mít školy, a dokonce ani nadání. Stačí mít chuť a vytrvalost. A pokud budete chtít, výsledky se dostaví,“ nabádá.

„Já si nikdy nemyslel, že se budu kreslením živit. Ale tak nějak to přišlo a mám velkou radost, že se moje obrázky lidem líbí a že je dokonce i kupují,“ směje se dnes Honza Šádek.

Těžká je cesta zpět

„Prvním krokem na cestě zpět do normálního života je uvědomit si, kým chcete být. Jestli tím, komu se lidi vyhýbají nebo tím, s kým jsou rádi a jehož společnost vyhledávají. A já si řekl, že chci být dobrým člověkem. Je to sice mnohem těžší cesta, ale věřte, že stojí za to.“

Spustit audio

Související