Jak se hasí požáry v Národním divadle?

11. únor 2014

Do zákulisí Národního divadla nás dnes na Dvojce pozval jeho ředitel Jan Burian, který nás také nechal nahlédnout pod pokličku svojí práce.

Našinec si jen těžko dovede představit, co všechno musí ředitel tak velké scény obsáhnout. Musí být manažer, ekonom, nebo spíš umělec či odborník teatrolog?

„Moje práce by měla obnášet přípravu koncepčních rozhodnutí. O to, co se bude hrát, se starají umělečtí šéfové a další lidé. Musím ale řešit celou řadu problémů, jako je v tuto chvíli oficiální rozpočet na letošní rok, který ještě není uzavřený. Přitom plánujeme inscenace pro rok 2016. Ředitel by měl připravovat budoucnost divadla a ne hasit požáry.“

Jan Burian


Co je důvodem k radosti

Jak se Národní divadlo sžilo se Státní operou? „Důvod, o kterém se málo mluví, je, že stát dlouho nevěděl, co s financováním Státní opery. Rozhodl se pro tento krok a já doufám, že se nám podařilo najít prostředky na to, aby se tam zavedl normální pracovní režim. Poslední premiéra je jasným důkazem toho, že je tam hodně talentovaných lidí, kteří jsou schopni podat dobrý výkon, pokud nejsou frustrovaní nejistou budoucností. Mám z toho radost.“

Je pražské Národní divadlo stále onou "Zlatou kapličkou", kterou národní buditelé hýčkali v srdci? Navazuje na tradice nebo kráčí moderní experimentální cestou? Co všechno vůbec obnáší provoz Národního divadla? Co je na řediteli a na co musí mít "ty správné lidi"? Poslechněte si v archivu iRádia.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.