Jak reagovat, pokud jste vlivem současné situace ve finanční tísni? Radí David Šmejkal

26. březen 2020

Spousta provozů je zavřená, část služeb pracovat nemůže, dochází k propouštění. „Jsme vystaveni náporu a není to konečná,“ varuje ředitel Poradny při finanční tísni.

„Je třeba rychle oslovit všechny smluvní strany a nenechat dluh dojít do exekuce,“ radí expert. „Pokud se dostaneme do prodlení, tedy nezaplatíme v termínu, tak věřitele vystrašíme a on spustí vymáhání, které může skončit tou neblahou exekucí. První exekuce, která nám obstaví účet, znamená, že naše stálé platby a hospodaření jsou v troskách,“ popisuje.

David Smejkal

Jak vyjdeme? 

„Pokud máme indicie, že v zaměstnání mohou nastat problémy, tak bychom si doma mohli sednout a probrat si priority. Jak vyjdeme? Co máme k dispozici? Máme rezervy? Co musíme platit a co si můžeme odpustit? Je lepší to dělat v klidu,“ radí David Šmejkal.

Přeberte iniciativu 

Přesto, co když máme hypotéku nebo půjčku? „U soukromých poskytovatelů služeb musí být iniciativa na naší straně. Vznikl nám závazek něco platit a musíme dát věřiteli na vědomí, že něco není v pořádku, protože on to jinak neví. Takže musíme zvednout telefon nebo napsat mail a požádat, aby nám vyšel vstříc.“ Podle experta je prý velmi pravděpodobné, že vám vyjdou vstříc.

Jaké úlevy mohou využít živnostníci? Jak je to s nárokem na ošetřovné, pokud je člověk na úřadu práce? Více uslyšíte v audiu.

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio

Související