Jak na Alzheimera a Parkinsona? Pohyb má větší efekt než křížovky. A omezte mléko!

22. červenec 2020

Jako jeden z mála na světě dokáže z ultrazvuku poznat Parkinsonovu nemoc a Alzheimerovu demenci. Proto neurolog David Školoudík ví taky hodně o jejich prevenci.

Používat aktivně mozek je jistě správné. Podle specialisty je ale pohyb prevencí číslo jedna. „Když jdete na delší procházku, zapojujete mozek víc, než když sedíte u televize. Aerobní aktivita je prospěšná pro celý organismus a má to určitě větší preventivní efekt než luštění křížovek.“

Pozor na mléčné výrobky

Pozor si ale dejte na mléčné výrobky. „S jejich větším denním množstvím roste riziko, že budete mít Parkinsonovu nemoc. Za bezpečné se považují 3 dcl mléka denně. Jestli je to stoprocentní pravda se zatím neví, ale vypadá, že to tak je,“ krčí rameny David Školoudík.

Vyloučit mléčné výrobky ale taky úplně neprospívá. „Každý extrém škodí. Bez mléka je to špatně a nadměrné množství taky není dobře. Když si dáte jeden jogurt a tři deci mléka denně, tak je to úplně v pořádku.“

Když mozek stávkuje  

Alzheimerovu demenci signalizuje zapomětlivost. Ale nevěšte hlavu. „U většiny případů se ukáže, že to není nemoc, ale stres a přepracovanost. Když je nedostatek odpočinku, mozek začíná stávkovat,“ uklidňuje lékař, který na ultrazvuku jako jeden z mála na světě pozná Alzheimera a Parkinsona.

„Je to krátké vyšetření a spíš jde o tu zkušenost vidět různé abnormity, které CT ani magnetická rezonance nemůže odhalit.“ Specialista dokáže poznat změny na mozku už mezi 20 a 30 rokem. „Když je u člověka rodinný výskyt, má preventivní vyšetření smysl,“ připouští.

Jaký je rozdíl mezi Alzheimerovou a stařeckou demencí? Existují u Parkinsona příznaky, které signalizují blížící se nemoc? Jak je na tom s počtem nemocných Česká republika?

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.