Jacques-Yves Cousteau. Dobyvatel světa ticha

Vrásčitá tvář ošlehaná větry snad všech existujících moří, výrazný nos, šlachovitá postava a k tomu typický červený kulich. Francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau proslul jako cestovatel, dobrodruh, objevitel, vynálezce, filmař a ekolog. Díky němu přestal být svět pod hladinou temnou říší plnou nestvůr. Místo toho ukázal lidstvu jeho krásu, ale také křehkost a zranitelnost. Jacques-Yves Cousteau se narodil 11. června 1910 na pobřeží Francie jako syn advokáta.

Zprvu snil o kariéře vojenského pilota, jenže při autonehodě si zlomil obě ruce a na knipl musel zapomenout. Nastoupil k námořnictvu a brzy ho začaly fascinovat podmořské hlubiny. Přemítal, jak by svět skrytý pod hladinou zpřístupnil co největšímu počtu lidí.

Vyvinul revoluční dýchací přístroj

Šel na to dvěma způsoby. Vyvinul revoluční dýchací přístroj zvaný akvalung, který se používá dodnes a který poprvé umožnil volný pohyb pod vodou. S pomocí technické novinky také natočil řadu fascinujících dokumentů. Ten nejslavnější nazvaný Svět ticha vznikl v roce 1956 a Cousteau za něj dostal Oscara.

Po odchodu z armády zasvětil život objevování moří a také jejich ochraně. Kromě toho šéfoval oceánografickému muzeu v Monaku, objevil vrak Britannicu, sesterské lodi slavného Titanicu, a zkonstruoval podmořské skútry pro potápěče.

Na lodi Calypso brázdil moře půl století

Neméně slavná byla i jeho loď Calypso, původně britská minolovka, kterou přetvořil v moderní výzkumné plavidlo. Na její palubě brázdil hladiny moří téměř půl století. Nepřestal ani poté, co jeho syn zahynul při leteckém neštěstí a manželka podlehla rakovině.

Kritikové mu vyčítali, že svá dobrodružství pouze předstírá, a místo dokumentů tvoří spíše reality show. To ale nic nemění na faktu, že se Calypso a červený kulich jejího kapitána staly celosvětovým fenoménem a postupem času také symbolem boje za záchranu mořské fauny i flóry. Cousteau zemřel v Paříži 25. června 1997. Dva týdny po 87. narozeninách.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související