Ivan Mládek byl kapelou nadšen, vzpomíná Marcel Marek z kapely Děda Mládek Illegal Band

30. leden 2021

Děda Mládek Illegal Band není původním název kapely, jmenovala se Banjoděj. Jméno vzniklo náhodou a dostalo se mu posvěcení od samotného Ivana Mládka. To bylo tak...

Tehdy, v roce 1998, dva kamarádi, z nichž jeden byl Marcel Marek alias Mercí, sebrali v baru jednomu zpěvákovi kytaru a asi hodinu pořád dokola hráli písničku Dívka s modrou matrací od Ivana Mládka, protože jinou neznali.

Mercí našel název pro tuto kapelu originálním oslovováním lidí. „To vzniklo v Plzni. Nepamatoval jsem si jména, proto jsem všem kamarádům říkal děda. A dívkám zlatí,“ přiznává se smíchem.

Jak se dveře otevřely

Protože o nich Ivan Mládek nevěděl, ke slovům Děda Mládek přišlo ještě Illegal Band a název byl na světě. Syn Ivana Mládka později vystoupení kapely nahrál a otci nahrávku pustil. Ten byl kapelou nadšen a dal jí požehnání. Spolupráce vyvrcholila dvěma společnými koncerty. Ivan tehdy komentoval první z nich slovy: „My hrajeme jako za zavřenými dveřmi, pak se ty dveře se otevřou a přijdete vy,“ vzpomíná Marcel Marek.

„Ne každou písničku lze přepsat pro skupinu Děda Mládek Illegall Band. Proto hrajeme okolo 25 písní na koncertech," dodává Mercí k výběru songů skupiny.

Jak to všechno začalo

Mercí začal hrát v pěti letech na piano, v deseti na bicí. Do Plzně se dostal z Karlových Varů díky konzervatoři, kde začal účinkovat mj. i v kapele Burma Jones v době, kdy vznikla slavná píseň Samba v kapkách deště. Později založil vlastní kapelu Mercí street.

Přezdívku Mercí dostal kvůli lásce k písni Mercy street od Petera Gabriela, kterou si pořád notoval. V současnosti mimo skupinu Děda Mládek vstoupil opět do skupiny Burma Jones už bez Bohouše Josefa, před pěti lety založil kapelu Mr. Elastic a také učí děti hudební nauce, bicím a hře na piano.

Spustit audio

Související