Ivan Kraus: U voličů v Česku jde o kombinaci zklamání a nedůvěry

24. září 2013

Spisovatel, prozaik a scénárista Ivan Kraus nám vysvětlil, kdo to jsou elitní nevoliči, v čem jsme se poučili 5 let od pádu Lehmann Brothers nebo jaké výzvy čekají na kancléřku Angelu Merkelovou, která triumfovala v německých volbách.

Ivan Kraus komentoval výsledky voleb v Německu. Dozvěděl jsme se, jaké výzvy podle něj čekají na kancléřku Angelu Merkelovou. Zřejmě zde vznikne velká koalice, se kterou nemá problém většina německých voličů. "Pro nás to nebude problematické. Tato země, která si sama říká mistři exportu, je pro nás velmi výhodná a tak s ní můžeme dobře obchodovat."

Nevoliči
Kdo to jsou elitní nevoliči, tedy seskupení, které vzniklo v Německu? Pojmenování pro ně vymyslel politolog z Institutu Maxe Plancka Armin Schäfer. "Pro mě to je asi stejné, jako kdyby jsme u nás založili stranu samoživitelek. A to nemám nic proti samoživitelkám, jen říkám, co s tím? Aby kvůli tomu, že nechci volit, vznikala strana, je podle mě absurdní.
U lidí jde dnes o kombinaci zklamání a nedůvěry v to, že můžu něco změnit. Celá politická evoluce, nebo průběh politiky, má začínat dole a pak vyjet výtahem do nějakých pater. My žijeme v době, kdy to tak nefunguje. U nás na vesnici je zastupitelství totálně nestranické a funguje to. Nahoře to ale není možné. Proč? To já nevím. To se pak ale dostáváme do Tichomoří a Rady starších. To je problém demokracie, tedy nejmenší zlo, jaké umíme. Demokracie je v tuto chvíli nejméně chybující systém."

Své dotazy pište na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

První povídkové knihy Ivana Krause vyšly v exilovém nakladatelství Konfrontace v Curichu a povídky z nich ve Westermann's Monatshoefte", kde dostal cenu za nejlepší povídku roku 1976. Po návratu vycházejí v Praze. Zde také obnovil svou spolupráci s medii. V poslednií době píše pravidelně i pro časopis Rozhlas, internetového vulgo.net, do Pozitivních novin a má svůj blog.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ivan Kraus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.