Ivan Hoffman: Ukrajina do Evropy nepatří. Měla by zůstat spojovacím mostem dvou světů

11. duben 2016

Znamenají výsledky nizozemského referenda stop pro vstup Ukrajiny do Evropské unie, nebo ne? Podle komentátora je to pro Brusel jen rebelie, která nakonec nebude mít žádný dopad.

Nizozemci minulou středu (6. dubna) odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k EU, a to téměř 61 % hlasy. Přitom Nizozemsko právě v těchto měsících předsedá EU. Lidé podle různých analytiků ale prý do Bruselu vyslali hlavně euroskeptický signál.

„Sledujeme, jak se parlamentní demokracie rozcházejí s vůlí občanů,“ říká Ivan Hoffman. Naráží tak na skutečnost, že v dalších zemích EU žádné referendum pořádané nebylo a poslanci téměř bez většího povšimnutí široké veřejnosti dohodu s Ukrajinou schválili.

Euroskeptici se probouzejí

„Nejdůležitější je vzkaz, podle kterého rostou problémy uvnitř unie a lidé chtějí mít větší slovo, jak a v čem žijí. Roste tady poptávka po demokracii. Brusel ale na referendum pohlíží jen jako na rebelii.“ Co tedy bude s Ukrajinou? Je možné, že by asociační dohoda spadla takzvaně pod stůl?

Čtěte také

„To se nestane. Unie raději změní svou legislativu, než by vypověděla asociační smlouvu. Byl by to pro ně krok zpátky,“ myslí si. Podle něj ale Ukrajina do Evropy nepatří. Situace je tam opravdu neveselá, sílí tlak na povinné asociační reformy, o kterých se ale ví, že zemi povedou jen do dalších problémů.

Evropa jim nepomůže, spíš naopak

„Jsou v pasti, v rukou věřitelů, hádají se mezi sebou jejich oligarchové. Asociační smlouva pro ně rozhodně není výhodná. Kdyby zůstali mimo, tak jim to paradoxně víc pomůže.“ Ukrajina by měla zůstat mostem mezi dvěma světy. Řešením by pro ně prý bylo rovnoměrné zaplnění tohoto prostoru.

Prý sami o své situaci říkají, že jsou ve válce mezi Ruskem a Spojenými státy, která se vede do posledního Ukrajince. Změní něco oznámení zítřejší rezignace ukrajinského premiéra Arsenie Jaceňuka? Oficiální zdůvodnění hovoří o uměle vyvolané vládní krizi.

Premiér se Ukrajincům nepovedl

Podle Hoffmana se tam teď každý hádá s každým, premiér prý nemá ani podporu veřejnosti. „Je to politik, kterého rozhodně není škoda. Ten se Ukrajincům nepovedl. Je tam beztak špatná a ponurá atmosféra, dramaticky tam klesla hodnota měny a běžní lidé se jen snaží najít způsob, jak vše přežít.“

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Hoffman má pocit, že bychom měli být s Ukrajinci víc solidární: „teď nás jejich osud nějak moc nezajímá.“ S odchodem premiéra se prý může politická krize alespoň na čas uklidnit. „Když je v čele státu někdo, komu nikdo nedůvěřuje, je to špatné a najít lepší řešení určitě není na škodu,“ dodává komentátor.

Jak se komentátor dívá na aféru Panama Papers? A na zásahy policistů při návštěvě čínského prezidenta? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio