Ivan Hoffman: Rozdílná kvalita potravin? Je ponižující cítit se Evropanem druhé kategorie

6. březen 2017

Ministři zemí V4 vyzvali Evropskou komisi, aby věnovala větší pozornost rozdílné kvalitě potravin v unijních zemích. Bude u nás zboží stejně kvalitní jako třeba v Německu? A proč je u nás horší? A jak je to s cenami mobilních operátorů?

Obchodníci se obvykle brání tím, že lidé v různých zemích mají jiné chutě a že je to pokaždé zákazník, kdo si vybírá. „Kdyby měl konzument výrobky vedle sebe, určitě by si nekoupil za stejnou cenu ten horší. Ale my vybíráme z toho, co je k dispozici,“ reaguje komentátor Ivan Hoffman.

„Obchodník má na trhu tak silné postavení, že si to může dovolit. Je to důsledek práva silnějšího.“ V příhraničí se proto ve velkém pěstuje nákupní turistika. „Ta praxe, kdy se cítíme Evropany druhé kategorie, je ponižující.“ Pokud Evropská komise problém vyřeší, vzroste podle Hoffmana její prestiž.

Sobotkova dvojí role

Kvůli nejdražším cenám za mobilní služby v Evropě už byl odvolán ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek. Na jeho místo usedl sám premiér Bohuslav Sobotka. Komentátor ale nevěří, že by se mu ani jinému politikovi podařilo přimět operátory ke snížení cen.

„Je to pro Sobotku příležitost ukázat, že je akčním politikem, kterého stojí za to volit,“ míní Hoffman. „Ale je to i riskantní krok, který se může obrátit proti němu.“

autoři: zis , eh
Spustit audio