Ivan Hoffman: Řekové nedoplácejí na rozežranost nebo plýtvání. Ale na globální lichváře!

26. leden 2015

V řeckých volbách zvítězila radikálně levicová koalice Syriza. Voličům slíbila důstojnost a vystoupení s Eurozóny. Jednobarevnou vládu ale nesestaví. Zisk většiny jí těsně unikl. Co to pro země EU znamená?

Podle komentátora Ivana Hoffmana bídu Řecka zavinili spekulanti. „Ti totiž zkorumpovali řecké politiky. Namluvili jim, že znásobí zisky států, a politici hned přijali zákony, které jim neuvěřitelným způsobem umožnily manipulovat s celými rozpočty.“

Ivan Hoffman za problémy eurozóny tedy nevidí jednotlivé zadlužené státy a jejich ochotu splácet své dluhy. „Jinými slovy: Řekové doplácejí na globální lichváře, ne na svou rozežranost nebo plýtvání a samozřejmě taky na korupci. Ta jde s tímto pokřiveným ekonomickým modelem ruku v ruce.“

Syriza chce vrátit Řekům důstojnost, nenechat se dále ponižovat. Podle Ivana Hoffmana ale hlavně chce, aby lidé mohli žít z peněz, které se doma vydělají. Aby je neměli lichváři a spekulanti.

Čtěte také

„My nevíme, jestli to bude znamenat odchod z Eurozóny. Podle některých ekonomů a komentátorů je to věc, kterou by si Němci, jako jejich největší věřitelé, opravdu přáli. Říkají si totiž, že jejich odchod může být levnější, než je násilím držet.“

Řecká inspirace

Podle komentátora by to měl být příklad pro země hlavně na jihu Evropy. Navíc tady máme problémy eura a tištění nekrytých peněz. „Snad to bude příklad i pro další politiky, kteří by se konečně měli emancipovat a místo toho, aby byli servisní elitou finančníků,“ dodává.

Alexis Tsipras, vůdce řecké strany Syriza

„Mohli by tak znemožnit to, co se tady dnes děje a zachránit kapitalismus. Je to demontáž trhu, kapitalismu, demokracie.“ Je tak opravdu otázkou, jestli je případný řecký bankrot neštěstí, nebo se to mělo stát už dávno.

Peníze natiskneme?

Podle bankéřů ekonomika funguje, jen když roste. Je ale řada lidí, kteří tvrdí, že to není pravda. „Masivní tištění nekrytých peněz ale není řešení. To ekonomiku nerozhýbe. Chybí tady to nejpodstatnější: podnikatelské projekty a nápady, co za ně udělat tak, aby to vydělalo víc peněz.“

A argumenty, podle kterých to pomohlo v Americe, jsou prý taky liché. „Tam to nedopadne jinak. Je jen otázka kdy,“ uzavírá Hoffman.

Jak komentoval odchod předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové do důchodu nebo boj o české děti v Norsku? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio