Ivan Hoffman: Pro mnohé je trenér Růžička frajer. (Asi) vzal peníze a kluka nechal sedět. Ale i tady platí presumpce neviny

20. duben 2015

Reprezentační trenér Vladimír Růžička čelí policejní vyšetřování kvůli úplatkům. Je za možnou korupcí hokejové trenéra Vladimíra Růžičky něco víc? Nebo jen zhrzený rodič, který chtěl mít doma Jágra?

„Každý rodič se vidí ve svých dětech a chce pro ně to nejlepší. Je to určitě dáno i celospolečenskou atmosférou, kdy se tady hodnotí hlavně úspěch,“ říká komentátor Ivan Hoffman.

Otec bývalého hokejisty Davida Palaščáka před nedávnem zveřejnil video, ve kterém předává tehdejšímu trenérovi Slávie Růžičkovi peníze. Údajně proto, aby se Palaščákův syn dostal víc do hry.

Čtvrt mega za „Jágra“?

Korupce měla proběhnout dvakrát (v roce 2012 a 2013) a pokaždé měl Růžička v hotovosti dostat čtvrt milionu korun. Je za tím jen zhrzený otec, který se mstí­?


Ivan HoffmanRodiče často mají pocit, že mají doma Jágra. A když ho nemají, tak dojde k tomu, co jsme viděli na videu. Podle všeho, to navíc nebylo zveřejněno úplně celé. To se určitě ještě objeví.

„Pro mnohé je Růžička frajer, protože (zřejmě) vzal peníze a kluka nechal sedět na střídačce. Prostě asi nebyl dobrý,“ říká Hoffman. Přitom všichni víme, že se v kolektivním sportu velmi špatně hodnotí, kdo je horší a kdo lepší.

Prohlédněte si inkriminované video:

Podle Hoffmana se to neděje jen na Slávii, ale i v jiných klubech. Je ale hodně na trenérech, aby nepodlehli pokušení. A to i přesto, že se v tomto sportu točí opravdu hodně peněz.

Je to víc než jen obyčejný obchod, a lidé chtějí věřit, že se tady dodržují pravidla. „Jinak to nedává smysl. A když trenér manipuluje s penězi? To už je hodně divné, ač dobře víme, že nejsou dobře zaplaceni.“

Růžička je ale i trenérem reprezentace. Má odejít?

Druhou rovinou tohoto obvinění je ale skutečnost, že Vladimír Růžička je taky trenér národního týmu pro Mistrovství světa v hokeji, který v Praze začíná už 1. května. „Je fakt, že teď už je těžké Růžičku nahradit. Je to práce, na kterou byl najat, a pokud je zatím jen obviněný, tak se dá velmi těžko a preventivně trestat. I tady platí tady presumpce neviny.“

Komentátor mu prý bude držet palce, aby před případným soudem obstál. Ale i pro něj platí padni komu padni.


Ivan HoffmanPokud se opravdu provinil, tak musí pykat. Mám pocit, že trochu doplatil na to, že se domnívá, že pro něj platí jiná pravidla. Přitom by, jako vzor pro mnohé, měl být naopak ten nejlepší.

Co státní dotace?

Podle Hoffmana by stát neměl podporovat vrcholové sportovce. Podpora by měla sloužit hlavně dětem. Mělo by tady být prý hlavně hodně sportovišť.

Na druhou stranu jsou sportovní úspěchy součástí propagace státu. „Je to takový náhradní zdroj pýchy. Tedy toho, co jsme zprostředkovaně dosáhli,“ dodává.

Jak vzpomíná na Stanislava Grosse? Jak komentuje soudní proces s Radkou Nečasovou? A proč se stát neměl omlouvat trojici bývalých poslanců? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio