Ivan Hoffman: Na znovunabytá syrská území se vrátil už milion lidí

7. prosinec 2015

Rozhovor České televize s Asadem mění náš pohled na syrského prezidenta. Ani návrat uprchlíků ale krizi ještě neřeší. Čeká nás zúžení Schengenu? Anebo postup jako v Austrálii?

Česká televize odvysílala začátkem prosince velký rozhovor se syrským prezidentem Bašarem Asadem. Ten ocenil vyvážený postoj Česka i to, že v Damašku jako jedna z mála zemí ponechalo své velvyslanectví. Podle Ivana Hoffmana byl ale tenhle rozhovor užitečný ještě kvůli něčemu jinému.

Až dosud byl syrský prezident u nás líčen jako příčina 250 000 mrtvých a 11 milionů lidí bez domova. „Teď se ukazuje, že jeho nepřítel je i náš nepřítel.“ Asad se ale taky otřel o mnoho našich spojenců. Třeba Francie podle něj podporuje terorismus a válku.

Asad má podporu Syřanů

„Způsob, jakým Asad bojuje, je drsný. Ale válka je drsná vždy.“ Jeho opozice naopak usekává lidem hlavy přímo na ulici. A to jen proto, že nepodporuje islám. Asad je tak pro lidi menším zlem. „Tam budou všechny národnosti žít spolu jako za Asada, nebo tam bude Islámský stát.“

Čtěte také

Komentátor taky připomíná, že „tam, kde Asad a Rusové už opozici vytlačili, tak se obratem vrátil asi milion lidí. Je to totiž pro ně zajímavější než být nechtěnými cizinci bez naděje a bez budoucnosti, a to i ve zdánlivém pohodlí Evropy.“

Bude se Schengen zmenšovat?

V kuloárech se začíná hovořit o vzniku „malého“ Schengenského prostoru, který by dovolil volný pohyb jen mezi některými západoevropskými zeměmi. Hlavním důvodem je prý Řecko, které odmítá registrovat uprchlíky, kteří přistanou na jeho území. Jen je posílá hned dál.

„Důvod jsem pochopil teprve nedávno. Když totiž uprchlíky budou registrovat a oni nedostanou v cílové zemi azyl, tak je vrátí do Řecka. To ale neví, co by s takovým množstvím lidí dělalo.“ Když se ale ze Schengenu vyloučí Řecko, budou stejný problém řešit sousední země. A to salámovou metodou.

Migranti / uprchlíci - nelegální překročení hranic a nelegální pobyt

Jak se dívá na nejnovější skandál komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa? Jak hodnotí zprávu o stavu Ruska, kterou přednesl Vladimir Putin? A proč jsou lidé nepoučitelní a přesto, že nemají na splátky, si půjčují na vánoční dárky? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio