Ivan Hoffman: Minulý turbulentní týden nahnal body pouze Miloši Zemanovi

31. říjen 2016

Máme za sebou hektický týden, který 28. října vyvrcholil setkáním tisíců lidí na pražském Staroměstském náměstí. Je to důležitý zlom v polistopadové politice, nebo jen začátek prezidentské kampaně?

„Nemám pocit, že by šlo o nějaký důležitý zlom. Spíš to byla mediální show, která ale lidem život nezmění,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. Souhlasí, že odstartovaly předvolební kampaně všeho druhu, a to i té prezidentské.

„Dokonce jsem četl, že je to začátek prezidentské kampaně ministra Daniela Hermana. Docela to zapadá. Podle mne je to ale nepravděpodobný kandidát. A pokud takto myslí, tak si dvakrát nepomohl.“ Komu prý ale poslední týden „nahnal body“, je prezident Miloš Zeman.

Bradyho kufřík vyznamenání

„Jeho voliči si řeknou, že se ten trapas s vyznamenáním pro Jiřího Brady sice nepovedl, ale stejně je to náš prezident.“ Hoffman taky tipuje, že i přes politický tlak už prezident k incidentu nic dalšího neřekne. I tak by prý mohl být Jiří Brady spokojený. „Místo jednoho řádu dostal plný kufr různých vyznamenání. Každý, kdo mohl, chtěl ten trapas napravit.“

Teď se začíná mluvit o tom, co tomu předcházelo, o co šlo ministrovi Hermanovi, jak by měly vypadat naše vztahy s velmocemi, nebo jakým způsobem má probíhat zákulisí ceremonií. „To se všechno dá napravit, ale nestojí to za nějakou revoluci. Lidé se teď zas na dlouhou dobu uklidní a budou bohužel neteční k záležitostem, které by je do ulic vyhnat měly.“ Které to jsou?

Primátorka hlavního města Adriana Krnáčová z hnutí ANO udělila na Staroměstské radnici Klíč od obce pražské Jiřímu Bradymu

Lísání našich politiků

„Konflikt, který prožíváme a jehož je Zeman pouze symbolem, je chronický. Lid nevěří elitám a elity pohrdají lidem.“ To se prý ale ani zvolením osvíceného panovníka jen tak nezmění. Je to běh na dlouhou trať. Jak pro elity, tak pro lid. A jak Hoffman komentuje prohlášení ústavní čtyřky?

„Možná, že se dalo formulovat jinak. Ale i kdyby bylo jemnější, tak fakt, že naši čtyři nejvyšší politici reagují na chování ministra Hermana, by lidem určitě připadalo přehnané.“ Nemáme prý dobrou historickou zkušenost s lísáním našich politiků k různým velmocem.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio