Ivan Hoffman: Dluh za práci advokáta Altnera je pro ČSSD výzvou, jak dělat politiku i bez nesmyslných kampaní

4. duben 2016

Je před komunálními volbami, za rok budou ty parlamentními. A Sociální demokraté by taky mohli vyhlásit bankrot... Anebo mají alespoň jedinečnou šanci ukázat, že prezentace politické strany nemusí stát miliony.

Sociální demokracie má právníkovi Altnerovi zaplatit přes 337 milionů korun za to, že v roce 2000 straně před soudy vybojoval stranické sídlo Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Bývalí i současní politici se navíc začali obviňovat, kdo za to může. Komentátor Ivan Hoffman má ale jasno.

Altnerovi se podařilo nemožné

„Vina je tady jednoznačně kolektivní.“ Zaplatit se totiž celých 16 let nechtělo ani jedné z hlav Sociální demokracie. Je dobré připomenout, že v roce 1997, kdy byla smlouva s Altnerem podepsána, byla strana bez vlastního majetku, nebyla u moci a třeba i jejich akciová společnost Cíl vůbec nebyla zapsaná v obchodním rejstříku.

„A právě tomuto advokátovi se podařilo nevídané a nemožné: získat miliardu korun.“ Smlouvu podepsal tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Podle dnešního advokáta Altnera ale rozhodně nebyla (ani před lety) pro stranu nevýhodná, navíc podepsaná Zemanem, velmi zkušeným ekonomem.

Volby bez kampaně?

Dodatky ale měly stranu přinutit k zaplacení 10% provize z hodnoty Lidového domu. Právě tato provize po letech vyskočila na tak vysokou částku. „Pro mě má jejich finanční problém pozitivní výsledek. Budou muset šetřit a na nezbytnosti si půjčit. Rozhodně ale nezaniknou,“ myslí si Hoffman.

Čtěte také

„Je to takový test, jestli politická strana může zastupovat voliče levněji. Bez předražených kampaní.“ Nejvíc totiž utrácejí právě za ně. „Obvykle ale nejsou příliš duchaplné, používají manipulaci, nedávají informace. Do budoucna by bylo pěkné, kdyby nám ukázali, že se politika dá dělat i levněji, aby reklamní hesla nahradila skutečná politická práce.“

Lidé právníkovi fandí

Podle komentátora samotnému Altnerovi prý hodně lidí fandí. „Nejen proto, že porazil politiky, ale taky 16 let nesl náklady všech soudních řízení. Byl docela bohatý, o peníze právě sporem s ČSSD přišel.“ Má snad být taky stíhán kvůli zpronevěře 800 000 korun.

Lidový dům v Praze

„Tady se zprávy o něm hodně kříží a často protiřečí. Těžko říct, kde je pravda, ale moc nevěřím tomu, že by se někdo měl dopouštět šikanování tak exponovaného člověka, jakým Altner celou dobu je,“ domnívá se Ivan Hoffman.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio