Iva Holmerová: Elektronický recept z pohledu lékaře zatím přináší jen ztráty

22. prosinec 2017

Do startu povinného vydávání elektronických receptů zbývá jen několik dní. Novinku má na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jeho šéf odstoupil. Co to znamená pro situaci kolem eReceptu?

„Ze systému eReceptů jsem rozpačitá. Opravdu se tam nehovořilo příliš o přínosu, o jakémsi celém systému, jehož součástí by byl ten elektronický recept,“ stěžuje si Iva Holmerová. Sama dopad současné koncepce pocítila. Kvůli ověření elektronického podpisu na eRecept musela na poštu.

Takhle si elektronizaci nepředstavuju

„Lékař tam vystojí dlouhou frontu, na malé poště jsou navíc úředníci nepříliš zkušení, protože to nedělají často, napojení na centrální evidenci taky ne příliš dobře funguje. Okénko se zablokuje na dlouhou dobu, takže máte pocit, že bráníte ostatním, kteří tam jsou s listovní zásilkou,“ popisuje.

„Takhle já si elektronizaci správy nepředstavuju. A jestliže si představíte, že všichni lékaři byli nějakým způsobem k tomuto kroku nuceni... Tak to je elektronizace, která nám fakt nepřináší žádné úspory. Na čase či prostředcích. Ale přináší zatím jenom ztráty.“ Bude to v budoucnu pro lékaře přínos?

Pacient by neměl poznat rozdíl

„Když to bude funkční, určitě to bude přínos. Hlavně pro pacienty.“ Holmerová si od systému slibuje snížení front v čekárnách a zjednodušení hlavně pro pacienty s chronickým onemocněním. To, nakolik pacient sám ovládá počítač nebo má přístup na internet, nehraje roli.

„Pacienti by neměli poznat, že recept je elektronický. Pro pacienta by to mělo být tak, že zavolá svému lékaři, protože mu dochází léky, které chronicky užívá, a lékař ho pošle do konkrétní lékárny, kam elektronicky posílá recept. Tak to alespoň funguje ve Velké Británii.“

Jak to funguje jinde

Jak Holmerová připomíná, systém v ostatních evropských zemí funguje dobře i pro lékaře. „Je funkčnější a nastavený tak, že jako lékař nemusíte chodit na poštu, ale několikrát spolehlivým způsobem ověříte svoje data a potom daný dokument elektronicky podepíšete. Tak bych si to i představovala.“

autoři: zis , rota , Iva Holmerová
Spustit audio