Ismy po česku - Turismus

11. listopad 2016

Turismus je v cyklu "ismů" po česku pravděpodobně případem, který by mohl být stejně tak ismem po anglicku či po německu. Turismus je jevem nadnárodním, globálním, navíc pro lidi z bohatších zemí světa zcela samozřejmým. Lidská záliba v cestování nemá ovšem pouze důvody, ale také důsledky.

O tom, jak masová turistika ovlivňuje člověka a planetu, přemýšlejí v tomto dokumentu šéfové cestovních kanceláří, ale také botanik, politik, lékařka, novinář, analytik, spisovatel či ekoložka.Z různých úhlů pohledu vypadá turismus jednou jako příležitost k odpočinku a poznávání nového, jindy jako skvělý byznys, vytvářející pracovní místa, ale také jako hrozba pro přírodu a dokonce i jako projev nesmyslného konzumu.

V turismu lze spatřovat stejně tak naději jako hrozbu. Proto je zajímavé se ptát, jak turismus vznikl a co od něj lze v budoucnu čekat. Člověk s postupujícím pokrokem planetu zmenšuje. Současně ji ovšem přetváří na turisticko-průmyslovou destinaci. Ta proměna je zákonitá a nezvratná. Můžeme ji vyjádřit přibývajícími hvězdičkami hotelů. Neuškodí ovšem mít současně na paměti, že každá legrace něco stojí.

Turisté na loďkách
autor: iho
Spustit audio