Ilona Švihlíková: „Na realizování koaliční smlouvy by bylo třeba několik volebních období“

19. prosinec 2013

Hostem po 8:30 byla vedoucí katedry politických a společenských věd Ilona Švihlíková. Ptala se moderátorka Zita Senková.

Koaliční smlouva

Nově vzniknuvší koaliční smlouva je prý zajímavá z mnoha hledisek. Je poněkud skoupá na čísla, ovšem přesto je prý zpracována velmi obsáhle, profesionálně a detailně: „Jediné, co považuji za nešvar tohoto dokumentu je fakt, že neobsahuje zhodnocení současného stavu. Po důkladném zkoumání to sice z textu vyplyne, na první pohled to patrné ale není.“ Jak už bylo řečeno, text je to opravdu velmi hutný a podle slov ekonomky by bylo zapotřebí více volebních období, aby mohl být kompletně realizován, a to i v dobře fungující ekonomice, kterou bohužel nedisponujeme.

Mediální moc

Podnikatelé Křetínský a Tkáč vyjednávají o koupi vydavatelství Ringier. Jedná se prý o propojovaní trendu, který k nám dorazil ze západu a jeho účel je spojení moci mediální, politické a ekonomické: „Tato kombinace je samozřejmě velmi nebezpečná, protože vliv na veřejné mínění skrze média je značný. Nabízí se tedy otázka, zdali není na místě jistý typ regulace o veřejné službě médií, protože nárůst monopolu v této oblasti začíná být zřejmý." Změny a regulace potřebuje prý nejen mediální sféra, ale i bankovní sektor. Zachraňování neúspěšných bankovních domů prý není řešením.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ilona Švihlíková
Spustit audio