Ilona Švihlíková: Donald Trump spouští obchodní válku. On nevyjednává, ale mlátí do stolu

14. březen 2018

Americký prezident opět píchnul do vosího hnízda. Podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku a taky odvolal šéfa diplomacie Rexe Tillersona. Ekonomka si prý myslela, že nemůže být ještě hůř, ale asi se spletla.

„Problém americké diplomacie nebyl Tillerson, ale Trump,“ říká Ilona Švihlíková. Americký prezident podle ní diplomacii vůbec nerozumí, a tak ji logicky ani neumí používat. „Jeho proklamace America First vlastně znamená: Budete dělat, co chci já, anebo uvidíte. Trump není člověk kompromisu, tím veřejně opovrhuje. On prostě rád mlátí do stolu: Bude po našem a basta.“

Odvolání šéfa diplomacie?

Oficiálním důvodem odvolání Tillerosona byl „jiný pohled na svět. Hlavně na Írán, kde chtěl zachovat vzájemnou dohodu, kdežto Trump si to míní s Persií vyřídit způsobem, ke kterému se víc hodí Mike Pompeo.“ Dosavadní šéf CIA je podle Švihlíkové zastánce silových řešení.

„Pompeo určitě nepreferuje diplomacii. Takovéto intenzivní sbližování ministerstva zahraničí se silovými složkami je ale velmi nebezpečné. Jsou to nejrůznější generálové, tajné služby a další jestřábi, kteří nevyjednávají, pouze válcují.“ A co první žena v čele zpravodajské služby, která má Pompea nahradit?

„Dosavadní zástupkyně Gina Haspelová do toho taky pěkně zapadá. Je to sice žena, ale se zkušenostmi s mučením podezřelých a vězňů. Dohromady je to opravdu úžasná sestava,“ dodává Švihlíková ironicky. Hodně se jí nelíbí ani poslední Trumpův „nápad“ na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do Spojených států.

Clo na hliník a ocel? To je šílenost

„Trump má fixní ideu, kterou se snaží prosadit jakýmikoli prostředky. Je mu přitom jedno, že ublíží i samotné Americe,“ zlobí se ekonomka. Jeho kroky prý přímo vyzývají k odvetě. „Politika minulých prezidentů byla taky plná chaosu, ale co se děje teď, to člověk žasne. Uvalit 25% clo na ocel, 10% na hliník a zapomenout na země, se kterými mám oficiální bezpečnostní vazby?“

Trump spouští obchodní válku

Primárně přitom prý Trumpovi nejde o konkurenceschopnost USA, ale o posílení obou sektorů. „Největší nebezpečí vidím v globální ekonomice, kdy nám tady Trump startuje obchodní válku. Hned co jeho ministr financí začal v Davosu s válkou měnovou. Teď jsou znejistěni úplně všichni.“

Do funkce amerického ministra zahraničí nyní nastoupí Mike Pompeo, dosavadní šéf CIA

Taky jsme teď mohli vidět „až frenetický shon, jak se různé země pro sebe snažily vyjednat výjimky. Dočasně je teď tedy má Kanada a Mexiko. U oceli to nejvíc postihne Brazílii, Jižní Koreu a Rusko. U hliníku pak Rusko a Čínu.“ To Trump opravdu neví? Nebo je mu to jedno?

Vůbec tomu nerozumí

„On si myslí, že to nebude mít žádné vedlejší efekty, že znovu zaměstná tisíce lidí a že z popela povstanou dřív prosperující továrny. Vůbec tomu nerozumí a unikají mu ekonomické vazby. Je to prapodivná politika, která snad mohla fungovat někdy v 60. letech. Je to ale pořád to stejné: Já si budu dělat, co chci, a vy se mi přizpůsobíte. Tak to ale nefunguje.“

Co bude dál? Nejen Evropu zaplaví dotovaná ocel z Asie, kterou nekoupí USA. Tím se roztočí spirála, přebytky budou hledat uplatnění na jiných trzích a „rázem jsme u dumpingu a kaskádovitého uvalování cel v dalších zemích,“ obává se Švihlíková.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.