Humor Vojtěcha Steklače

Socha, Vzorný živnostník, Lesk a blesk. Na Dvojce si můžete poslechnout tři povídky z dílny  spisovatele Vojtěcha Steklače, který zemřel ve věku 75 let. Pusťte si dnes večer Dvojku od 20.30. 

Vojtěch Steklač psal hlavně knížky pro děti, kdo by neznal nesmrtelnou sérii Boříkovy lapálie, příběhy čtveřice kamarádů z pražských Holešovic. Odešel i rozhlasový kolega, Steklač se podílel na přípravě děl do vysílání, byl i spoluatorem pořadu Kolotoč. 

Spisovatele a spolupracovníka Českého rozhlasu si na Dvojce připomeneme ve 20.30 hodin hříčkou Lesk a Blesk a také jeho dramatizací povídky Jiřího Justa Vzorný živnostník. V režii Jana Fuchse uslyšíte Jiřího Holého, Janu Drbohlavovou, Miroslava Vladyku, Jiřího Krampola, Václava Vydru a Jana Vondráčka.  

Povídka Socha

Účinkují: Dalimil Klapka, Sabina Langrová, Lubomír Lipský, Simona Stašová
Napsal: Vojtěch Steklač
Zvukový mistr: Libuše Podlešáková
Hudba: Petr Malásek
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 2000

Půvabné dílko o okolnostech kolem vzniku jedné umělecké skulptury. V hlavní roli starostky malého města Hradiště uslyšíte Simonu Stašovou, hrobníka hraje Lubomír Lipský. Obyvatelé by chtěli postavit pomník, ale kterého rodáka ztvárnit? A jak se mezi návrhy objevilo jméno Michaela Jacksona? 

Povídka Vzorný živnostník

Dramatizace povídky: Vojtěch Steklač
Hrají: Jiří Krampol, Václav Vydra
Napsal: Jiří Just
Režie: Jan Fuchs

Povídka o tom, jaké služby poskytuje živnostník v podání Jiřího Krampola ve vlastních sektorech. Za co platí štvanec nebo lidovka a kdo má k dispozici kuřárnu? Nezapomínejte, že každý váš klient je individualita, přesvědčuje živnostníka úředník Václav Vydra.  

Povídka Lesk a blesk

Účinkují: Jan Vondráček, Jiří Holý, Jana Drbohlavová, Miroslav Vladyka
Napsal: Vojtěch Steklač
Režie: Jan Fuchs

Jak to dopadne, když si hospodyně pozve do rodinného domku firmu na umývání oken přes inzerát? Když už to musí být, tak něco malého, reagují řemeslníci na nabídku svačiny. Jenže umývači mají závratě a návod na umývání oken si musejí teprve přečíst.   

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.