Hudební svět Michala Horáčka. Nový pořad věnovaný písním a jejich příběhům poslouchejte na Dvojce

1. březen 2023
Hudební svět

Co písně vypovídají o době, ve které vznikají, a co říkají o nás samotných? Do svého hudebního světa nás každou sobotu dopoledne pozve textař, básník, spisovatel, esejista a také kulturní antropolog Michal Horáček. Nový hudební pořad startuje 4. března po 10:00 na Dvojce.

Michal Horáček se bude zamýšlet nad příběhy písní, nad tím, jak jeho osobně a nás všechny provázejí, jak nás ovlivňují, co pro nás v nejrůznějších životních etapách mohou znamenat. Bude vyprávět, jak sám říká, o svých 70 letech s písněmi. O těch, které byly určující, které ho možná minuly, i o těch, které v některých etapách prostě jen zněly éterem. A také o těch, které ho přivedly k potřebě vlastní textařské tvorby. 

V prvním díle nás Michal Horáček vezme do doby svého dětství, tedy do složitých padesátých let. Do dětství, ve kterém na nás hudební tvorba zpočátku možná jen podprahově, ale zcela jistě působí. S nadhledem mnoha let a hudebních zkušeností zavzpomíná na období, kdy jako dítě začal vnímat dva tehdy téměř protichůdné vlivy. Písně oficiální, povolené, se jmenovanou dobou související na straně jedné, a písně tehdy jaksi „z jiného světa“, z oblasti blues, rockenrollu a bigbeatu, které k nám začaly pronikat, na straně druhé.

V dalších dílech se můžeme těšit např. na zahraniční zpívající básníky 60. let, kteří Michala Horáčka ovlivnili, nebo na jeho obdiv k semaforské tvorbě a textařskému mistrovství Jiřího Suchého.  

autor: Michal Horáček
Spustit audio

Související