Píseň Levandulová vznikla jako nadsázka, přiznává Michal Horáček

9. prosinec 2020

„Když jsem ji pro Hanu Hegerovou psal, nepočítal jsem s tím, že se stane takovým hitem,“ vypráví textař, básník a spisovatel v Blízkých setkáních.

„Nesmírně mě to udivilo. Ta písnička byla totiž jedna velká nadsázka. Úplně nejradši jí mám v ironické podobě, když jí zpívala s kapelou Petra Maláska a oni to z legrace zpívali jí,“ upřesňuje Horáček v rozhovoru Adéle Gondíkové.

Spolupráce s Petrem Hapkou

„Petr Hapka byl nejlepší šansoniér, jakého jsem potkal. Všechny svoje písně si vždy nazpíval a pak je dostávali interpreti. U písně Dívám se dívám s Lucií Bílou bylo jasné, že v ní bude zpívat on. Bylo to pravdivý a šance, že by to někdo udělal líp, byla malá. Když jí slyšel Zdeněk Svěrák, tak řekl: Ten Hapka to zpíval s nelomenou vášní,“ vzpomíná textař. „Byl opravdu fantastickej,“ uzavírá host Dvojky.

Na které umělce nejraději vzpomíná? Jaký obor momentálně studuje? Co má rád na duetech?

autoři: Adéla Gondíková , mis

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.