"Hosté do domu" ve druhém červnovém týdnu

12. červen 2009

Letní sezóna je, alespoň podle kalendáře, v plném proudu, a tak jsme si do Českého rozhlasu 2 - Praha pozvali na úvod expertku na módní trendy, výtvarnici Hanu Havelkovou. Za fotbalem jsme se ohlédli s rozporuplným trenérem české reprezentace Františkem Strakou a o záchraně lidského života, prostřednictvím Banky pupečníkové krve, debatovali s Petrem Kobylkou. Na závěr týdne nás navštívila nejkrásnější žena festivalu Severoatlantické aliance v USA, Magdalena Dvořáková. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

"Je to pravda odvěká, šaty dělaj' člověka". V pondělí nás o tom přesvědčila dvojnásobná držitelka titulu "Výtvarník roku" a autorka róby, ve které si Táňa Kuchařová došla pro korunku Miss World 2006, výtvarnice Hana Havelková. Jako návrhářka velkých večerních šatů se prý vyprofilovala časem a jejich tvorba je pro ní velkým potěšením. Jak řekla, při jejich šití má výtvarník možnost uplatnit svou bohatou fantazii. Vyžadují totiž nápaditost, smysl pro detail a bohaté zdobení. Spolu s Hanou Havelkovou a moderátorkou Danielou Brůhovou jsme pak hodinu brouzdali světem módy a dozvěděli se, jaké módní trendy nás čekají nejen v létě. Oděvní výtvarnice, která přišla do studia celá v černém, nám dala spoustu užitečných rad jak se oblékat pro různé příležitosti a být "in".

Logo

V úterý byl hostem ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha nový trenér našeho národního fotbalového mužstva František "Franz" Straka. Vzpomínal na začátky své sportovní kariéry v Českých Budějovicích a rozebíral způsoby, jak navrátit českému fotbalu ztracený lesk a slávu. Uvažoval nad "jedenáctkou snů" a nadějemi reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa. Odpovídal na otázky Zity Senkové jak, pro obyčejné smrtelníky netradičním způsobem, motivuje hráčů. Jak dodal, člověk musí umět prohrávat, ale stejně tak musí udělat všechno pro to, aby vyhrál. A to se snaží předat svým svěřencům v kabině.

Logo

Ve středu nás navštívil Petr Kobylka z Ústavu hematologie a krevní transfůze v Praze a zakladatel Banky pupečníkové krve. V rozhovoru se Zuzanou Vojtíškovou hovořil o pupečníkové krvi, která má v medicíně velký význam. Je bohatá na buňky zajišťující obnovu krve a proto se, mj., používá jako štěp pro transplantaci a pomáhá při léčbě nádorových onemocnění - např. leukémie. Dnes fungují banky pupečníkové krve na celém světě a probíhá mezi nimi čilá a důležitá výměna. Česká pupečníková krev už byla poslána do Teheránu a naopak, české dítě bylo zachráněno krví, která k nám doputovala až z Austrálie. Zajímavé je uchovávání této tekutiny v bankách. "Zatímco dárcovství krve je spojeno s lednicemi, pupečníková krev se uchovává zmražená v kontejnerech s tekutým dusíkem při teplotě minus 196°C", dodal Petr Kobylka.

Logo

Ve čtvrtek jsme se vrátili k nedávno uskutečněnému filmovému festivalu ve Zlíně, kde snímek animátorky, filmové režisérky i scenáristky Marie Procházkové "Kdopak by se vlka bál?", získal ocenění "Zlatý střevíček". Dcera známé dramatičky Lenky Procházkové, a vnučka spisovatele Jana Procházky, hovořila s Vladimírem Krocem o pozitivním vlivu, který na její tvorbu mělo rodinné zázemí a vztah k oblíbeným autorům. Popsala i cestu, která jí vede od nápadu k samotné realizaci filmů. Dozvěděli jsme se, jak se podařilo objevit dětský talent Dorotku Dědkovou, představitelku Terezky z divácky úspěšného filmu, a také jaké jsou její zkušenosti s dětskými herci.

Logo

V pátek jsme se potkali s královnou festivalu Severoatlantické aliance v USA. Tou se poprvé v jeho historii stala Češka - kapitánka Magdalena Dvořáková. Absolventka Vojenské akademie ve Vyškově, která pracovala také jako tisková mluvčí na letecké základně v Čáslavi, vyprávěla Zitě Senkové nejen o atmosféře aliančních oslav Azalea v americkém Norfolku, ale také o tom, jak si zvykala na uniformu a rozkazy. Zavzpomínala rovněž na působení v mírové misi v Kosovu. S pražskou rodačkou jsme nahlédli také do zákulisí, šatníku i historie hradní stráže, nebo do činnosti Vojenské kanceláře prezidenta republiky, kde půvabná "královna" dnes působí.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.